İşyerinde POS cihazı bulundurmayan hekimlere ceza kesilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2009 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - İşyerinde POS cihazı bulundurmayan veya öngörülen şartlara uygun POS cihazı kullanmayan hekimlere özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasında, sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler (diş ile veteriner hekimler dahil) ile işyeri hekimlerinin ne şekilde vergilendirileceği, hekimlerin POS cihazı bulundurma ve kullanma mecburiyeti ile Sosyal Güvenlik Kurumu adına muayene katılım payı tahsil edilmesine ilişkin sirküler yayımlandı.

Buna göre, sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin, elde ettikleri gelirin niteliği belirlenirken hekimlerin işe başlama bildirimi, bildirim üzerine düzenlenen yoklama fişi, varsa kira sözleşmesi, özel hastane işleten gerçek veya tüzel kişilerle hekim arasında düzenlenen sözleşmeler dikkate alınacak.

Hekimlerin, günlük çalışma saatlerinin bir kısmında çalışmak üzere kiraladıkları (sağlık kuruluşlarının odaları dahil) yerde kendi nam ve hesabına serbest meslek faaliyetinde bulunarak ve hizmet verilen hastalara serbest meslek makbuzu verilerek elde edilen gelir serbest meslek kazancı, işveren ile hekim arasında hizmet sözleşmesi düzenlenmesi, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışılması halinde ise elde edilen gelir ücret olarak değerlendirilecek.

Tebliğde yer alan özelliklere uygun POS cihazlarını kullanmakla birlikte günlük kapanış raporu almadığı tespit edilen mükelleflere ise her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere ikinci derece usulsüzlük cezası verilecek.

Hekimler tarafından POS cihazı ile düzenlenecek POS belgeleri üzerinde, mükellef bilgileri (adı soyadı, unvanı, iş adresi, vergi dairesi ve TC kimlik numarası) mutlaka yer alacak.

Ancak, adi ortaklık şeklinde faaliyet gösteren hekimlerin POS cihazı ile düzenleyecekleri belgede TC kimlik numarasının yerine ortaklık adına tesis edilen vergi kimlik numarası yazılacak.

Yeni işe başlayan hekimlerde (diş hekimleri ve veteriner hekimler dahil) POS cihazı bulundurma ve kullanma mecburiyeti işe başlama tarihini takip eden 30 günün sonundaki ilk iş gününde başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber