Köşk'ten atanmayan rektör için savunma

Haber Giriş : 11 Aralık 2004 01:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in rektörlük seçimlerinde en fazla oyu almasına rağmen atamadığı Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın, Ankara 2. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava devam ediyor.

Mahkeme, atamadan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'ın sorumlu olduğuna, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ise taraf kabul edilemeyeceğine karar verdi. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık'tan savunma istedi. Başbakanlık, savunmasında söz konusu atama ile ilgili Başbakanlık'ın hukuki ve fiili hiçbir ilgisinin bulunmadığını vurguladı. Cumhur-başkanlığı ise Sezer'in mutlak takdir yet-kisini kullandığını belirtti. Ayhan, iç hu-kuk yollarından sonuç alamaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu tarafından mahkemeye gönderilen savunmada, Anayasa'nın 125'inci maddesine göre, cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemlerin yargı denetiminin dışında olduğu, kanuna uygun yapılan idari işlemleri kısıtlayacak ya da kaldıracak yargı kararı verilemeyeceği savunuldu. Yasanın, rektör atamalarında cumhurbaşkanına mutlak takdir yetkisi tanıdığı bildirilerek, ?Mutlak takdir yetkisi ?bağlı takdir' ile sınırlamak isteseydi, YÖK, cumhurbaşkanına rektör olarak atanmak üzere üç aday sunulması konusunda düzenleme yapmaz, ilgili üniversite öğretim üyelerince en çok oy verilen adayın rektör olarak atanmasını öngörmekle yetinirdi. YÖK, 3 adayı rektör olarak önermekle, Cumhurbaşkanı'na geniş ve mutlak bir takdir yetkisi tanımıştır.? denildi.

Savunmada, Anayasa'da ve YÖK Kanunu'nda en yüksek oyu alan adayın atanacağı yönünde bir ibarenin olmadığı anlatıldı. Cumhurbaşkanının mutlak takdir yetkisi çerçevesinde ?eşdeğer' nitelikteki üç adaydan birisini atadığı, davanın hukuki yönü olmadığı, davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi istendi.

Prof. Dr. Ayhan, hukuk mücadelesinin süreceğini, Cumhurbaşkanlığı'nın savunmasına cevap vereceğini söyledi. Ayhan, Cumhurbaşkanı Sezer'in 4 yıl önce YÖK'e yazdığı yazıda somut ve objektif veriler olmadan öğretim üyelerinin iradelerinin yok sayılamayacağını belirttiğini, ancak rektör atamalarında öğretim üyelerinin iradelerinin yok sayıldığını vurguladı. Eski rektör, hukuk devletinde mutlak takdir yetkisinin serbestçe ve keyfi bir şekilde kullanılamayacağını savundu. Ayhan, ?Hukuk mücadelem, demokratik ve hukuk devleti ilkesinin Türkiye'de oturması içindir, rektörlük koltuğuna yeniden oturmak için değil. İç hukuk yollarından sonuç alamazsam Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim.? diye konuştu.

Ayhan'ın avukatı Sedat Aksakallı tarafından Ankara İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle geçtiğimiz eylül ayında dava açılmıştı. Aksakallı tarafından Ankara İdare Mahkemesi'ne açılan davanın dilekçesinde, Gazi Üniversitesi'nde 2 Haziran 2004'te yapılan rektör seçimine bin 502 öğretim üyesinin katıldığı, seçimde bin 64 oy alan Ayhan'ın birinci olduğu, 366 oy alan Yamaç'ın ise ikinci sırada yer aldığı belirtilmişti. Dilekçede, Ayhan'ın, YÖK'ün Cumhurbaşkanlığı'na sunulan 3 kişilik listede ilk sırada yer aldığı, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 698 oy daha az alan Yamaç'ı rektör olarak atadığı anlatılarak, bunun hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmadığı öne sürülmüştü.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber