Megep kapsamında, Anadolu liselerine yapılan atamaların iptalinde yeni işlem tesis edilmeli

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Şubat 2009 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?MEB Yargı Kararını Uygularken de Hatalı Davranıyor? başlıklı haberimizde; Anadolu Türü Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına sınavsız öğretmen atamalarına karşı açılan bir davada; Danıştay 2. Dairesinin verdiği yürütmenin durdurulması kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığının bu öğretmenleri Anadolu Türü Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına atanmadan önceki okullarına atamak yerine atandıkları okulun meslek lisesi kısmına atadıklarını ve bu uygulamanın Hukuki ve Norm kadro, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmelikleri açısından sakıncalarını açıklamıştık.

?Megep kapsamında Anadolu liselerine atanan öğretmenler eski okullarına gidebilecekler? haberimizde de Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün iptal edilen atamalar için resmi yazı ile ?öğretmenlerin yargı kararı dikkate alınarak eski görev yerlerine atanmak isteyenlerin dilekçe ile başvurmaları hâlinde, valiliklerce eski görev yerlerine atama işlemlerinin gerçekleştirilmesini gerekmektedir.? açıklamasında bulunduğunu açıklayarak bu işlemin hukuk aykırı olduğunu, bu nedenle hukuka uygun işlem tesis etmeyen yetkililer hakkında dava sahibi Eğitim-sen Sendikasının suç duyurusunda bulunması halinde hapis cezalarına varan kararlar verilebileceğini belirtmiştik.

Konu hakkında ?MEB Yargı Kararını Uygularken de Hatalı Davranıyor? başlıklı haberimizde; ?81 ilin 79'unda Anadolu Teknik Lisesi öğretmen normlarının, İlsis norm modülüne ?Elektrik-Elektronik Teknolojisi?2? alanında girilmesi gerekirken ?Elektrik-Elektronik Teknolojisi?1? alanı normu olarak girilmesinden kaynaklanan sorundan dolayı; ?Elektrik-Elektronik Teknolojisi?1? alanındaki öğretmenler; boş olan bu kadrolara başvurmuşlar ve bu kadrolara atamaları bakanlık tarafından yapılmıştır. Bu duruma çeşitli ilerde açılan ferdi davalar bulunmaktadır.? demiştik elimize açılan bu ferdi davalardan birinin sonucu ulaşmıştır.

Adana 1. İdari Mahkemesinin 2008/1305 esas, 2009/55 no ve 22/01/2009 tarihli kararın sonuç bölümünde;

açıklaması bulunmaktadır. Bu karar gereğince davacının bulunduğu kuruma yapılan 6 öğretmenin ataması işlemi için uygulanan ?Megep kapsamında Anadolu liselerine atanan öğretmenler eski okullarına gidebilecekler? haberimizde de belirttiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün iptal edilen atamalar hakkındaki resmi yazısındaki ?öğretmenlerin yargı kararı dikkate alınarak eski görev yerlerine atanmak isteyenlerin dilekçe ile başvurmaları hâlinde, valiliklerce eski görev yerlerine atama işlemlerinin gerçekleştirilmesini gerekmektedir.? açıklaması geçersizdir.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ile davacının bulunduğu ildeki atamaya yetkili makamlar Adana 1. İdari Mahkemesinin 2008/1305 esas, 2009/55 no ve 22/01/2009 tarihli kararı gereğince yeni işlem tesis etmek zorundadırlar.

İptal veya yürütmeyi durdurma kararlarının etkisi geneldir: İptal veya yürütmeyi durdurma kararı ile hukuka aykırı işlem ortadan kaldırılınca, hukuka aykırı olmayan, yani sakat işlemin yapılmasından önceki duruma dönülür. İdareler iptal veya yürütmeyi durdurma kararı ile ortadan kalkmış olan idari işlemin yapılmasından önceki durumu aynen ve tamamen ve eski durumun sağlanması için idari tasarrufları tesis ve idari eylemleri ifa etmekle yükümlüdürler. Dolayısıyla tesis edilecek işlem öğretmenlerin eski görev yerlerine döndürülmesi olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber