Dolar 1.71 TL'yi aştı, 1.80 seviyesi de mümkün

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ayfer Yıldız

Facebook Google Yahoo Mixx Digg StumbleUpon Del.icio.us reddit Twitter Yurtdışı piyasalarda tüm para birimleri karşısında değer kazanan dolar, yurtiçinde de 1.7169 TL'yi gördü. Dolar, yurtdışı piyasalardaki gelişmelere göre yön bulacak

Gelişmekte olan ülke para birimlerine gelen satış baskısıyla dolar, hem yurtdışında hem de yurtiçinde yükselişini sürdürüyor.

Dün bankalararası piyasada 1.7169 TL'ye kadar çıkan dolar, üç ay önceki seviyelerine ulaştı. Doların yılbaşından bu yana getirisi de yüzde 11 oldu. Uzmanlar, doların 1.73 seviyesini aşması durumunda 1.80'e çıkma ihtimalinin olduğuna dikkat çekti.

Altına talep sürdü

Piyasalarda, Doğu Avrupa ülkelerindeki bankalarla ilgili sorunların Avrupa'yı da etkileyeceği tedirginliği dün de sürdü. Ancak, ABD'nin konut planıyla piyasalarda hafif toparlanma oldu. Gün boyunca yüzde 2'ye yakın değer kaybıyla işlem gören İMKB yüzde 0.26 düşüşle 23 bin 844 puandan kapandı. Avrupa borsalarındaki düşüş yüzde 1'i aştı.

Yatırımcıların doların yanı sıra altına talebi sürdü. Yurtdışı piyasalarda altının onsu 970 doları aşarken serbest piyasada Cumhuriyet altını 351 TL'yi gördü. Bu arada, petrol fiyatları 34 dolara kadar indi. Böylece, petrol temmuz ayındaki tarihi seviyesi olan 147 dolardan yüzde 77 oranında değer kaybetti.

?Dolarda yön yukarı'

HSBC Bank Stratejisti Fatih Keresteci, küresel ekonomik daralmanın daha da derinleşebileceği, hükümetlerin aldığı önlemlerin işe yaramayabileceği ve gelişmekte olan ülkelerde sorunlar yaşanabileceğine ilişkin kaygıların, tüm piyasalarda satış baskısına yol açtığını söyledi.

Keresteci, ?Bir yandan Londra kaynaklı dolar alımları diğer yandan kurumsal şirketlerin pozisyon kapama amaçlı alımları geliyor.

Yurtdışı kaynaklı kredilerini yenilemekte zorlanan şirketlerin zorunlu döviz alımları, yurtdışı kaynaklı fon girişinin azaldığı ya da hiç olmadığı dönemlerde döviz kuru üzerinde yukarı yönde baskı kurmayı sürdürüyor? diye konuştu.

MB'nin faiz kararı bekleniyor

Doların tüm para birimleri karşısında değer kazandığına dikkat çeken Keresteci, Türkiye'nin yaşanan global gelişmelere karşın somut bir koruma aracının olmaması ve IMF ile ilişkilerinin henüz netliğe kavuşmamasının da ayrı bir risk olduğunu ifade etti.

Hak Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ömer Dilber de, son günlerde gelişmekte olan piyasalarda yaşanan develüasyon dalgasının etkisiyle yurtiçinde doların 1.70 TL'ye geldiğine dikkat çekti.

Dilber, Merkez Bankası'nın bugün faizleri 1 puana kadar indirebileceği beklentisinin de doların yurtiçindeki hareketini etkilediğini kaydetti.

Avrupa bankacılık sistemindeki tedirginliğin sürdüğünü belirten Dilber, yurtdışındaki gelişmelerin doların yönü üzerinde etkili olacağını kaydetti.

Dilber, ?Dolar kuru 1.70'in üzerinde belli bir süre kalır ve 1.73 seviyesinde ilk direnç kırarsa 1.80 seviyesine kadar yükselebilir. 1.70'i geçemezse 1.65 seviyelerine tekrar geri çekilebilir? dedi.

Dolar neden yükseliyor?

- ABD'nin ekonomiyi canlandırma planı piyasalardaki beklentiyi karşılayamadı.

- Doğu Avrupa'daki bankalarla ilgili sorunların Avrupa'daki bankaları da etkileyeceği kaygısıyla, başta euro olmak üzere tüm gelişmekte olan para birimlerine satış geldi.

- Avrupa, ABD, Japonya olmak üzere birçok ülkenin ekonomilerinde daralma verileri geldi.

- Şirketlerin zararları büyüyor. İşsizliğin daha da artacağına dikkat çekiliyor.

- Yurtiçinde ise yurtdışındaki gelişmelerin yanı sıra faizlerdeki düşüş TL'nin cazibesini azaltıyor. IMF'yle anlaşma belirsizliği sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber