Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şeyhmus Edis

MARDİN- Mardin'de Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak lisans düzeyindeki Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü için çalışmalar başladı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açma düşüncesini ilk defa kendisinin gündeme getirdiğini belirterek, YÖK'ün de bu bölümün açılması düşüncesini sahiplendiğini söyledi.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı rektörlük binasında yapıldı. İstişare toplantısına, Kürt dili üzerinde yurt içi ve yurtdışında akademik anlamda çalışmalarda bulunan ilim adamları, Kürt aydınları, eğitim sendikaları temsilcileri, Kürtçe Yayın yapan TRT 6'nın kuruluşunda görev yapan uzmanlarla, Kürtçe yayın yapan dergi ve gazete yazarları katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt yazar, aydın ve uzmanlarla birlikte Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını kaydetti.

Omay, "Bölgede konuşulan diller olan Süryanice ve Kürtçe'den sonra Arapça, Ermenice, İbranice ve Farsça bölümlerinin açılması için de çalışmaları başlattık. Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden sonra Kürt Dili ve Edebiyatı'nın da kurulması için kurulan komisyonlarda tartışıldıktan sonra hazırlanan raporların YÖK'e sunacağız." dedi.

Gelişmiş ülkelerinin büyük üniversitelerinde, bu tür dil ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Omay, Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını ifade etti. Akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını dikkat çeken Omay, bu konuda Türkiye ve yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti.

Göreve geldiklerinde kendilerine çizdikleri yol haritası, ufuk, vizyon, misyon ve projeksiyonu kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof.Dr.Omay şöyle konuştu: "Bölgemizde son derece konuşulan işlenen ve yazar ve çizerlerin üzerinde çalışarak ürünler verdiği Kürtçe bölümü ile ilgili ülkemizde henüz bugüne kadar akademik anlamda bir çalışma yapılmamış. Üniversitemize bağlı olan Fen-Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Kürdoloji Ana Bilim Dalı ve bunun daha yüksek hedefi olan Kürdoloji Enstitüsü'nün kurulması için ilk istişare toplantısını yapıyoruz. Kendimize hedef olarak koyduğumuz Sosyal Bilimler Üniversitesi için yaptığımız çalışmalar kapsamında Artuklu Üniversitesi'ni bir medeniyetler ile dinler ve diller üniversitesi haline getireceğiz. Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri bir biri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum." diye konuştu

Kürt dili ve edebiyatı hakkında siyaset ve politika yapmanın görevleri olmadığını dikkat çeken Omay, "YÖK'ün Ankara ve İstanbul illerindeki üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı bölümünün kurulması yönünde görüş bildirmesi bizim çok önemli bir gelişmedir." şeklinde konuştu.

İstişare toplantısına katılan Kürt yazarlardan Şerefhan Ciziri, Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya katılan TRT 6 programcısı Sadık Yalsızuçanlar, Kürdoloji bölümünün kurulması aşamasında kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirterek, "Şarkiyat Enstitüsü için de bulunan Kürt dili ve edebiyatı hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere bir araya geliyoruz. Bütün şark dilleri Süryani, Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak dolayısıyla hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber