Genç siviller: Turkcell'in lisansı iptal edilsin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2009 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genç Siviller üyesi bir grup, Turkcell'in aboneleri ile ilgili bilgileri başka kurum ve kişilerle paylaştığı iddiası üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurarak Turkcell'in lisansının iptal edilmesini istedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Demirtepe'deki binası önünde toplanan Genç Siviller üyesi bir grup, Turkcell'in aboneleriyle ilgili bilgileri başka kurum ve kişilerle paylaştığı iddiaları üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurarak Turkcell'in lisansının iptal edilmesi yönündeki taleplerini iletti.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Genç Siviller Sözcüsü Turgay Oğur, Turkcell'in yasal dayanaktan yoksun talepleri yerine getirdiği, kamu güvenliğine ve özel hayatın gizliliğine açıkça müdahalede bulunduğunu ileri sürerek, Turkcell'e para cezası verilmesini ve lisans sözleşmesinin iptal edilmesini ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini söyledi.

Ergenekon Terör Örgütü Soruşturması kapsamında dinlemelere ilişkin örnekler veren Oğur, "10 Şubat tarihli Taraf gazetesinde Turkcell'in patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Levent Ersöz ve Jandarma İstihbarat Başkanlığı Teknik Takip Dairesi Başkanı Albay Atilla Uğur arasında geçen konuşma yer aldı. Bu konuşmaya göre; Turkcell'in abonelerine ait bilgileri yasadışı Jandarma İstihbaratıyla paylaştığını gördük. Aynı zamanda Ergenekon sanığı olan Levent Ersöz ve Atilla Uğur'un Başbakan'dan Genelkurmay Başkanı'na kadar çok sayıda kişiyi dinlettiklerini gösteren belgelerin Ergenekon iddianamesinde yer aldığını da biliyoruz. Bu haberler tazeliğini korurken, şarkıcı Demet Akalın'ın bir müşteri temsilcisinin marifetiyle Turkcell abonesi arkadaşının mesajlaşmalarına sahip olabilmesi, Turkcell'in en yukarıdan en aşağıya kadar özel hayatın gizliliği konusundaki tavrını görmemize yardımcı oldu. Bu olaylar başka bir ülkede olsaydı yer yerinden oynar, taraflar açıklama yapmaya zorlanır, toplu halde abonelikler iptal edilirdi." dedi.

GSM operatörleriyle yapılan imtiyaz sözleşmesine göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na operatörün lisansını iptal ve lisans sözleşmesini feshedebilme yetkisi verildiğini ileri süren Oğur, fesih durumunda GSM sistemini oluşturan teçhizatların tümünün kuruma geçeceğini öne sürdü.

Turgay Oğur açıklamasının sonunda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na şu soruları yöneltti; "Basına yansıyan Turkcell - Jandarma İstihbarat Komutanlığı işbirliği iddiaları konusunda herhangi bir işlem başlatıldı mı? Bir GSM operatörünün aboneleri ile ilgili özel bilgileri, konuşmaları, mesajlaşmaları yasadışı olarak bir kurumla paylaşması, ifşa etmesinin yaptırımları nelerdir? Ortada olan bu suçlamaların hukuk tarafından sabit bulunması halinde Turkcell'in lisansı iptal edilebilir mi? Turkcell'in bu tutumunu devam ettirmesi ya da aynı kişiye ait Digitürk'ün de kullanıcı tercihlerini kanun dışı olarak başka kurum ve kişilerle paylaşma tehlikesine karşı bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?"

Yapılan basın açıklamasının ardından grup hazırladıkları iptal dilekçesini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na verdi. Grubun açıklaması öncesinde kurum çevresinde polis güvenlik önlemi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber