Emniyet Genel Müdürlüğü, teknolojik atağa kalktı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Şubat 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ufuk TÜRKYILMAZ / ANKARA

Emniyet Genel Müdürlüğü, teknolojik atağa kalktı. Genel Müdürlüğün 2007'de digital cihazlara yaptığı yatırım, Kurum'un İkmal Bakım Daire Başkanlığı kayıtlarına da girdi. Kayıtlara göre 2007 yılı içinde yapılan ihalelerde, 'teknik takip' işlerinde kullanılacak özellikte, digital kameralar, yüksek zoomlu digital fotoğraf makineleri, motor zoom lensler, bina içinde odalara yerleştirilen ve bilgisayar üzerine de konulabilen PTZ-IP model mikro kameralar, uzun mesafeli taşınabilir gözlem ve izleme sistemleri satın alındı.

Teknik takipte kullanılan cihazların, Ergenekon soruşturmasından kısa bir süre önce alınması dikkat çekti. İhaleyele alınan digital cihazların, 'ihtiyaçtan' kaynaklandığını söylendi. Alım işleminin Ergenekon soruşturmasının hemen öncesine denk gelmesi 'Tesadüf' diyen yetkililere göre, hukuka aykırı izleme ve dinlemenin söz konusu değil. Bu cihazlar sadece Ergenekon operasyonunda değil, çeşitli yolsuzluk, gasp gibi olaylarda da kullanılıyor.

Yenileri alınacak

Emniyet, bu yıl içinde de digital izleme, dinleme ve görüntüleme cihazlarına ilişkin alımlar, bu yıl içinde de devam edecek. Genel Müdürlüğün 2009 yılında gerçekleştireceği ihaleler 35 kalemden oluşuyor. Bu yıl da digital görüntü ve ses kayıt sistemiyle bu sistemlerin ekipmanlarının alımı yapılacak.

İşte o ihaleler

Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal Bakım Daire Başkanlığı'nın kayıtlarına göre 2007 yılında alımı gerçekleştirilen izleme, görüntüleme ve dinleme cihazlarının dökümü ve özellikleri şöyle:

* Mini digital video kayıt cihazı ve aksesuarları 324 bin TL: Yüksek çözünürlü ses kaydedebilen, modeline göre fotoğraf da çekebilen video kayıt cihazları, ceket cebine sığacak kadar küçük.

* Yüksek zoomlu dijital fotoğraf makinesi ve aparatları 45 bin TL: Çözünürlülük özelliği 10 milyon ile 14 milyon megapikseli geçen makine, objenin görüntüsünü bozmadan yakınlaştırıyor. Ölçüleri değişebiliyor.

* Mini digital fotograf sistemi 472 bin TL: Çok fonksiyonlu fotoğraf çekimi yapıyor. Yüksek çözünürlük özelliğine sahip.

* Motor zoom lens 287 bin TL: Lens uzaktan bir motorla komuta edilebiliyor. Oda, bina etrafı gibi yerlere yerleştiriliyor. Kişi veya diğer nesnelere çok uzak mesafeden zoom yapabiliyor.

* PTZ-IP kamera 110 bin TL Özelliği üretimine ve fiyatına göre değişiyor. En son AXIS 212 Pan/Tilt/Zoom (PTZ) IP modeli üretildi. Kamera özelliği sayesinde hareketli parçalardan kaynaklanan yıpranmayı ortadan kaldırıyor. 150 metrekareye kadar olan alanları izlemek ve bu alanlardaki objeleri

yaklaştırıyor.

* Uzun mesafeli taşınabilir gözleme izleme sistemi 300 bin TL: Yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses kayıt özelliğine sahip. Mobil olarak kullanılabiliyor.

* Dijital kamera 279 bin TL

* Video kaset 40 bin TL

* Digital disk 159 bin TL

* Dijital fotoğraf makinesi 396 bin TL

* 4 kanallı video kayıt cihazı 71 bin TL

Emniyet'te özel masa kuruldu

İstanbul Terörle Mücadele Şubesi, 'Ergenekon Bürosu' kuruyor. Artık Ergenekon operasyonları, tek bir merkezden yürütülecek.

Ergenekon soruşturmasına, daha hızlı yürütülebilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü yeni bir birim kuruyor. Bünyesinde PKK, DHKP-C, El-Kaide ve Hizbullah büroları bulunan İstanbul Terörle Mücadele Şubesi, bugüne kadar Ergenekon operasyonlarında Terörle Mücadele Şube ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle ortaklaşa çalışıyordu. Emniyet Müdürlüğü, operasyonlarda aksaklıklar yaşanınca Terörle Mücadele Şubesi'nde, 'Ergenekon Terör Örgütü Masası' kurulması için çalışmalar başlatıldı. Büroda iki emniyet amiri, iki başkomiser, üç komiser yardımcısı ve 80 polis memuru görev yapacak. Görev alacak polisler terör ve istihbarat konusunda uzmanlardan seçildi. Ergenekon Bürosu, Terörle Mücadele Şubesi'nin 4'üncü katında olacak.

Devrim Tosunoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber