Eklem hasarları hücresel tedavi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2009 15:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Hücresel Tedavi uygulaması ile diz ekleminde hasar olan hastaların, kendi hücrelerinden üretilen kıkırdak hücrelerin kullanımı ile tedavi edilebildikleri bildirildi.

Hayatımıza ilk defa İngiltere'de kopyalanan koyun Dolly ile giren, kişinin kendi hücrelerinin kopyalanabilmesi tekniği, günümüzde birçok alanda kronik hastaların dertlerine çare oluyor. Yakın gelecekte organ nakli için bekleyen hastalara, kendi hücrelerinden üretilen organlarla büyük bir çare olacağı beklenen bu teknoloji, bölgede ilk defa Adana'daki Özel Ortopedia Hastanesi'nde kullanılmaya başlandı.

Özel Ortopedia Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yaman Sarpel, Hücresel Tedavi uygulaması ile diz ekleminde hasar olan hastaların, kendi hücrelerinden üretilen kıkırdak hücrelerin kullanımı ile tedavi edilebileceğini belirterek, "Diz kıkırdak hasarı nedeniyle uygulanan hiçbir yöntemin yüzde yüz başarıyı sağlamadığı hastalar, bu uygulama ile etkin ve hızlı bir şekilde tedavi olacak. Mevcut ve oluşan hasarlar hızlı ve kalıcı bir şekilde iyileşecek" dedi.

Diz eklemlerinde ortaya çıkan kıkırdak hasarlarının çok sık göründüğünü bunun beraberinde ağrı, hareket kısıtlılığı getirdiğini ve yaşam kalitesini düşürdüğünü vurgulayan Sarpel, şunları söyledi:

"Kıkırdak dokusunun onarılması ve yenilenmesi için fizik tedavi, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi gibi farklı teknikler üzerinde çalışılıyor. Bu tekniklerden bazıları sadece küçük çaptaki hasarların düzeltilmesinde etkili iken, bazıları da sadece doku tamirinde kısıtlı bir dayanıklılık sağlamaktadır. Bu durum, hasarlı kıkırdağın tamirini sağlamak için mevcut tedavi seçenekleri yanında yeni birçok tekniğin araştırılmasına neden olmuştur. Bunlardan biri de kıkırdak doku mühendisliği greftleri başlığı altında

incelenen Hücresel Tedavi olarak da adlandırdığımız "Otolog Kondrosit İmplantasyon (ACI)" yöntemidir. Bu yöntemde, diz eklemlerindeki kıkırdak hasarlarında, kıkırdak dokusunun yenilenmesi için kondrosit hücreleri kullanılmaktadır ve şimdiye kadar 12 binin üzerinde hastada uygulanmış, hücre tabanlı gelişmiş bir teknoloji uygulamasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber