Öğretim üyeleri, mecburi hizmete gitmemek için kazan kaldırdı

Haber Giriş : 03 Mart 2009 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ün sıkıntı yaşayan tıp fakültelerine 26 üniversiteden geçici olarak akademisyen görevlendirme kararı tartışma çıkardı. Bazı öğretim üyeleri, ?Geçici kararlarla çözüm mümkün değil? diye itiraz etti

YÖK, öğretim üyesi kadrosu olmadığı için sıkıntı yaşayan tıp fakültelerine, başta Hacettepe, Ankara ve Gazi olmak üzere 26 üniversiteden geçici olarak akademisyen görevlendirilmesine karar verdi.

YÖK'ün ?acil ihtiyaç? kararı uyarınca, 13 üniversiteye, tıp fakülteleri gelişmiş 26 üniversiteden öğretim üyesi gönderilecek.

YÖK, üniversitelere, hangi alanlarda öğretim üyesi açığı olduğunu sordu. Abant İzzet Baysal 20, Afyon Kocatepe 16, Sivas Cumhuriyet 9, Dicle 6, Düzce 5, Fırat 12, Tokat Gaziosmanpaşa 20, Harran 20, Kars Kafkas 37, Kahramanmaraş Sütçü İmam 21, Hatay Mustafa Kemal 12, Van Yüzüncü Yıl 7, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi de 12 anabilim/bilim dalında öğretim üyesi istedi.

En çok talep gelen çocuk cerrahisi ve hematolojisi dallarını, hematoloji, nükleer tıp, göğüs hastalıkları, biyofizik, kardiyoloji, halk sağlığı, adli tıp ve aile hekimliği izledi.

Rektörler gönderecek

YÖK Yürütme Kurulu da bu üniversitelere geçici olarak öğretim üyesi görevlendirilmesine karar verdi. Buna göre, öğretim üyeleri 2009-2010 öğretim yılı sonuna kadar, en az bir yıl zor durumdaki fakültelerde çalışacak. Kadroları kendi üniversitelerinde kalacak öğretim üyelerine, akademik yükseltmelerde öncelik tanınacak.

2547 Sayılı YÖK Kanunu'nun 41. maddesine göre öğretim üyeleri, bir yarı yıldan az, dört yarı yıldan fazla olmamak üzere rektörlük kararıyla diğer üniversitelerde görevlendiriliyor.

13 üniversiteye öğretim üyesi gönderecek üniversiteler ise şunlar: Ankara, Gazi, Hacettepe, İstanbul, Marmara, Dokuz Eylül, Ege, Akdeniz, Uludağ, Trakya, Karadeniz Teknik, Çukurova, Süleyman Demirel, Osmangazi, Celal Bayar, İnönü, Erciyes, Selçuk, Adnan Menderes, 19 Mayıs, Cumhuriyet, Gaziantep, Atatürk, Kocaeli, Mersin, Pamukkale.

Özcan: Eşleştirdik

AA'ya konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bazı ana bilim ve bilim dallarında ciddi birikmeler ve öğretim üyesi eksiği olan bazı fakülteler olduğunu söyledi.

Özcan, ?Mesela, bir fakültede 19 profesör var, onların altında ne doçent, ne yardımcı doçent, ne araştırma görevlisi var. Hangi üniversitenin ihtiyacı, hangi üniversitenin fazlası olduğunu belirledik ve sonra eşleştirdik? dedi. Özcan, uygulamanın yaklaşık bin kişiyi kapsayabileceğini bildirdi.

Hocalar karar için ne dedi?

Öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Işıklı

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Alparslan Işıklı, ?Personel alımına kaynaklık eden üniversitelerde ciddi sorunlar yaşanabilir. Hocaların başka illere gitmesi ailevi sorunlar doğurabilir. Yerlerinden edilen hocaların yerine kimler alınacak? Kimler yerlerinden edilecek? Takdir yetkisi rektörlere ait? dedi.

Öğretim üyesi Prof. Dr. Tahsin Yeşildere

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere şunları söyledi: ?Öğretim üyeleri dava açarak kararın yürütmesini durdurabilir. Geçici kararlarla çözüm mümkün değil. YÖK, öğretim üyelerini tedirgin ediyor. İmza kampanyası başlatacağız. Hükümeti üniversitelere kadro vermeye çağırıyoruz.?

İzzet Baysal Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç ise ?İyi, fakat geçici bir çözüm. Yeni doğan yoğun bakım ünitemiz var ama, eleman olmadığı için açamıyoruz. Hemşiremiz de yok. Öğretim üyeleri çalışmaya geldiğinde, biz bir yıl içinde bu kadrolar için yine öğretim üyesi arayacağız? diye konuştu.

Karaelmas Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, kararı doğru bulduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Açıkgöz, ?Anadolu'daki fakültelere destek verilmesinde yarar var. Dahiliye, hematoloji ve onkoloji dallarında sıkıntımız büyük. İyi uygulanırsa, bu karar bizi çok rahatlatır? dedi.

MİLLİYET

Tıptaki mecburi hizmet AİHM'lik

Meltem ÖZGENÇ / ANKARA

İstanbul Tabip Odası, YÖK'ün 26 Şubat'ta aldığı ve öğretim üyelerine de mecburi hizmet getiren kararını AİHM'ne götürecek.

Oda Başkanı ÖzdemirAktan, bir doktorun mezun olduktan ve uzmanlığını tamamladıktan sonra iki defa mecburi hizmet yaptığını, yeni kararla doçent ve profesör olunduktan sonra da mecburi hizmet zorunluluğunun doğduğunu belirterek, bunun haksızlık olduğunu belirtti.

İSTANBUL Tabip Odası Başkanı Özdemir Aktan, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) 26 Şubat'ta aldığı bir kararla tıp fakültelerinin öğretim üyelerine de mecburi hizmet getirdiğini söyledi. Aktan, "Hekimler tıp fakültelerini bitirdiğinde mecburi hizmet yapıyor. Uzmanlık eğitimi yapan bir hekim yeniden mecburi hizmet görevini yerine getiriyor. Bu hekim yan dal ihtisası yaparsa bir kere daha mecburi hizmete gidiyor. Şimdi aynı hekim 'Ben Yrd. Doç., Doç. ya da Prof. olacağım' derse, o zaman da mecburi hizmete gönderilecek. Bu çok büyük bir haksızlık. Biz bu mecburi hizmetlerin üçünün iptali konusunda Türkiye'deki tüm hukuki yolları tükettik. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız." "YÖK, mecburi hizmete gidilecek yerleri belirlemiş ve listeleri hazırlamış" diyen Aktan şöyle devam etti: "Listeler bizi çok şaşırttı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin öğretim üyeleri için 8 ayrı mecburi hizmet yeri belirlenmiş. Üniversitemizde sadece bir tane çocuk endokrinoloğu var. Bu arkadaşımız Kahramanmaraş'taki Sütçü İmam Üniversitesi'ne gönderiliyor. Bu hekime İstanbul'da mı daha çok ihtiyaç var yoksa Kahramanmaraş'ta mı? Plastik cerrah olan bazı arkadaşlarımız ise Kars ve Maraş'a gönderilecek."

Prof. Özcan: İhtiyaç

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise "Bir fakültede 19 profesör var, onların altında ne doçent, ne yardımcı doçent, ne araştırma görevlisi var. Bir başkasında 43 hoca var, altlarında hiç kimse yok. Piramit tersine dönmüş durumdaydı. Hangi üniversitenin ihtiyacı, hangisinin fazlası olduğunu belirledik ve eşleştirdik. Fazlası olanların ihtiyaç olan yerlerde görev almalarını istedik" dedi.

HÜRRİYET

Üniversitelere kardeş payı

YÖK, öğretim üyesi ihtiyacı yaşayan tıp fakülteleri için ilginç bir çözüm geliştirdi: Rotasyon. Öğretim üyesi bolluğu olan fakültelerden muhtaç fakültelere öğretim üyesi transferleri yapılacak.

YÖK, öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak amacıyla tıp fakültelerinde rotasyon başlatıyor. YÖK Yürütme Kurulu, Abant İzzet Baysal, Afyon Kocatepe, Cumhuriyet, Dicle, Düzce, Fırat, Gaziosmanpaşa, Harran, Kafkas, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mustafa Kemal, Yüzüncü Yıl ve Zonguldak Karaelmas üniversitelerinin bünyesindeki tıp fakültelerinin anabilim ve bilim dallarındaki öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması amacıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 41. madde hükümlerinin uygulanmasını kararlaştırdı.

EN AZ BİR YILLIK GÖREV

İhtiyacı olan tıp fakültelerin öğretim üyesi ihtiyaçlarının, 2009-2010 öğretim yılı sonuna kadar en az 1 yıl süreyle belirlenen diğer üniversitelerdeki tıp fakültelerinden karşılanmasına karar verildi.

İhtiyaç duyulan tıp fakültelerinde görev alacak öğretim üyelerinin 15 gün içinde yeni görev yerlerinde iş başı yapmaları gerekiyor. Bu öğretim üyelerinin kadroları kendi üniversitelerinde kalacak ve kadrosunda bulundukları üniversitedeki akademik yükseltme-lerde öncelik verilecek.

ÖĞRETİM ÜYELERİ SAPTANDI

İhtiyacı olan tıp fakültelerinin öğretim üyeleri, Ankara, Gazi, Hacettepe, İstanbul, Marmara, Dokuz Eylül, Ege, Akdeniz, Uludağ, Trakya, Karadeniz Teknik, Çukurova, Süleyman Demirel, Osmangazi, Celal Bayar, İnönü, Selçuk, Adnan Menderes, Ondokuz Mayıs, Cumhuriyet, Mersin ve Gaziantep üniversitelerinin tıp fakültelerinden karşılanacak. Belirlenen tıp fakültelerine ve bölümlere gidecek öğretim üyeleri de saptandı.

ÖZCAN: PİRAMİT TERSE DÖNMÜŞTÜ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bazı tıp fakültelerinin anabilim ve bilim dallarında ?ciddi birikmeler? olduğunu belirterek, buna karşın öğretim üyesi eksiği olan fakülteler bulunduğunu belirtti. Bu soruna çözüm bulmak için aylarca çalıştıklarını kaydeden Özcan, şöyle konuştu:

?Mesela bir fakültede 19 profesör var, onların altında ne doçent, ne yardımcı doçent, ne araştırma görevlisi var. Bir fakültede de 43 hoca var, altlarında hiç kimse yok. Piramit tersine dönmüş durumdaydı. Hangi üniversitenin ihtiyacı, hangi üniversitenin fazlası olduğunu belirledik ve sonra eşleştirdik. Öğretim üyesi fazlası olanların ihtiyaç olan yerlerde görev almalarını istedik.?

Öğretim üyesi fazlası olanların ?norm kadro?ya göre belirlendiğini kaydeden Özcan, ?uygulama bin kişiyi kapsayabilir? dedi.

YENİ ŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber