3G, Danıştay'ın görüşünü bekliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Mart 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üçüncü nesil ihalesi Danıştay'ın görüşünü beklediği için ayda 20 milyon uçuyor...Üçüncü Nesil ihalesi Danıştay görüşünü beklediği için yaklaşık 2 milyar TL Hazine'nin kasasına giremiyor. Ekonomik krizin yoğun yaşandığı bu dönemde, aylık faiz üzerinden 20 milyon TL zarar edildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 28 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği 3G ihalesini, 5 Aralık 2008 tarihinde görüşünü almak üzere Danıştay'a gönderdi. Yasal süresi 2 ay olan Danıştay, görüşünü bir ay geciktirdi.

YIL SONUNA SARKABİLİR

Bu gecikmenin en önemli faturası ise operatörler tarafından Hazine'ye aktarılacak 2 milyar TL'nin gecikmesi ile yaşandı. İmtiyaz Sözleşmesi'nin imzalanması ile Hazine'nin kasasına girecek 2 milyar TL dışında operatörlerin 2009 yılı içerisinde toplam yaklaşık 1 milyar TL yatırım yapması bekleniyor.

TEDER Başkanı Serhat Özeren, 3G ihale sözleşmesinin Danıştay'da bekleme süresinin önümüzdeki hafta 3 ayı bulacağını, sürenin uzamasının Maliye'ye zararının artacağını söyledi.

Özeren ?GSM şirketleri ihale onaylandıktan sonra 2 milyar TL gibi bir para ödeyecek. Bu rakam ekonomi için özellikle şu kriz döneminde önemli bir kaynak teşkil edecek? dedi.

Mobisad Genel Sekreteri Caner Özgül ise mayıs ayında başlaması planlanan 3G hizmetinin en yakın tarih olarak haziranda başlayabileceğini ancak bunun temmuza hatta yıl sonuna bile sarkabileceğini söyledi. Özgül bu durumda sadece devletin faiz gelirlerini kaybetmesi ve GSM şirketlerinin ödeyeceği 20 milyar TL'nin gecikmesinin yanı sıra bu alanda sağlanacak olan istihdamın da geciktiğini belirterek çok sayıda firmanın da yatırım yapmak için beklediğini kaydetti.

Zehra SAYAN/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber