Sendikasız geçen süreye 'sendikal örgütlülük tazminatı'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2009 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikasız süreye tazminatla telafi

Türk Eczacıları Birliğinde 4,5 yıl aradan sonra toplu iş sözleşmesi imzalandı. Toplu sözleşmeyle işçilere, sendikasız geçen süredeki kayıplarının telafisi için ''sendikal örgütlülük tazminatı'' ödenecek.

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası, daha önce örgütlü olduğu Türk Eczacıları Birliğinde yeniden yetkiyi alarak toplu sözleşme imzaladı.

Toplu sözleşme ile çalışanlara Türkiye'nin onayladığı ILO sözleşmeleri çerçevesinde iş güvencesi sağlandı.

Ücretler, yapılan işlerle ilgili taban ücret belirlemesi yapılarak yüzde 15'e kadar artırıldı.

Öte yandan, işçi ücretlerine, altışar aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyonun yarısı kadar zam yapılacak, ayrıca ulaşılan rakamlara seyyanen 100 TL ilave edilecek.

Toplu sözleşmeyle sosyal ödemelerde de artışa gidildi. Yapılan düzenlemeyle sosyal ödemeler yüzde 20'leri bulan oranlarda artırıldı. Ayrıca sendika üyesi işçilere 1250 TL, ''diğer sosyal ödenekler'' adıyla ödeme yapılması hükme bağlandı.

Toplu sözleşmeyle işçilere, sendikasız ve toplu sözleşmesiz geçen süredeki kayıplarının telafisi için ''sendikal örgütlülük tazminatı'' adıyla ödemesi benimsendi. Buna göre, işçilere, toplu sözleşmenin yürürlükte olduğu dönem içerisinde 3 taksit halinde toplam 3 bin 250 TL ''sendikal örgütlülük tazminatı'' ödemesi kararlaştırıldı.

Taraflar, toplu sözleşmeye 1 Mayıs ve 8 Mart gibi işçiler için özel anlam taşıyan günlerle ilgili maddeler konulması konusunda da uzlaşmaya vardı.

''1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma günüdür'' ibaresine yer verilen toplu sözleşmeye göre, 1 Mayıs kapsamında düzenlenen etkinliklere iş düzenini aksatmayacak şekilde katılan personel, ücretli izinli sayılacak.

''8 Mart Dünya Kadınlar Günü''nde de aynı uygulama geçerli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber