4/C'li personelin fazla çalışması yargıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2009 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Sağlık-Sen, kamuda çalışan geçici personelin fazla çalışması karşılığında herhangi bir ücret ödenmemesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Kamuda görev yapan geçici personelin sorunlarını çözmek amacıyla Türk Sağlık-Sen'in kurduğu "4/C'li Personel Dayanışma Platformu" geçici personelin karşılıksız fazla çalıştırılmasını yargıya taşıdı.

Geçici personelin hizmet sözleşmesinde ve Bakanlar Kurulu kararında yer alan, fazla çalıştırma yapılması ve bunun karşılığında geçici personele herhangi bir ücret ödenmemesini öngören hükümlerin iptali istemiyle Danıştay'da dava açıldı.

Dava dilekçesinde, fazla çalıştırma yapılması ve bu çalıştırma karşılığında geçici personele ücret ödenmemesinin Anayasa'nın "Kanun Önünde Eşitlik", "Zorla Çalıştırma Yasağı" hükümlerine aykırı olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede uygulamanın, Anayasa'nın 55. maddesinde yer alan "Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır" ifadesine ters düştüğü vurgulandı.

Ayrıca fazla çalıştırmanın Türkiye'nin imzaladığı çalışma hayatına ilişkin ILO'nun 29 sayılı sözleşmesine de aykırılık teşkil ettiği belirtilen deva delikçesinde, "Sözleşmenin 10. maddesi 'zaruri ve kamu menfaati gerektiren işler' hariç, zorla çalıştırmayı yasaklamıştır. 13/1 maddesi ise 'cebri veya mecburi çalıştırılma esnasında normal süre içinde icra edilen çalışma saatleri için öngörülen nispetlere eşit nispetlerde ücretlendirilmelidir' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber