İlksan tartışması...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2009 20:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Sen, İLKSAN kongresi sonrasında, sendikaya yöneltilen suçlamalarla ilgili bir açıklama yaptı.

İlksan'ın Ana statüsünden kaynaklanan problemlerin devam ettiğine değinilen açıklamada "Ana statüyü ve İlksan Kanunu değiştirmek ne sendikaların ne de İlksan Yönetim Kurulunun yetkisindedir. Bunları değiştirebilecek tek güç Milli Eğitim Bakanlığı ve Hükümettir. Türk Eğitim Sen olarak bugüne kadar Ana statüyü ve İlksan Kanunu değiştirmek adına ortaya koyduğumuz çalışmalardan bir sonuç alamadık." denildi.

Türk Eğitim Sen; İlksan mevzuatı gereği yönetim kuruluna seçilenlerin 3'ünün üyelerden, 4'ünün ise Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden oluştuğunu belirterek "214 İlksan delegesinin 135 tanesi Türk Eğitim Sen üyelerinden oluştuğu için, 7 Yönetim Kurulu üyesinden 3'ü, Denetleme Kurulu Üyelerinden 1'i Türk Eğitim Sen üyeleri arasından seçilmektedir. " dedi.

1996 yılında 3 milyon TL borçla devralınan İlksan'ın kasasında bugün 215 Milyon TL nakit parası bulunduğunu; İlksan'ın malvarlığının ise son derece iyi korunarak, siyasilere, yandaşlara peşkeş çekilmeden, 451 Milyon Dolara ulaştığını; 1996 öncesinde emekli olanların tazminatları bir yıl bekledikten sonra ancak ödenebilirken, aynı tazminatın bugün daha yüksek oranda, iki günde ödenebilir duruma gelindiğine vurgu yapılan basın açıklamasında İLKSAN'ın neden OYAK gibi olamadığına ilişkin olarak şu tespit yapıldı: "İlksan neden bir OYAK olamadı diyenlerin, OYAK Kanunundan haberi var mıdır?İlksan üyesi bir eğitim çalışanı ortalama 20 TL aidat ödeyip, 10-11 Bin TL tazminat alırken, OYAK üyesi ortalama 200 TL aidat ödeyerek, 70-80 Bin TL tazminat alabilmektedir. Ayrıca OYAK'ın geçici üyesi olan yedek subay askerler terhis olduklarında ödedikleri aidatın bir kuruşunu bile geri alamazlar. Bu OYAK için ciddi bir kaynaktır. İlksan 'ın böyle bir kaynağı bulunmamaktadır. Dolayısıyla OYAK ve İLKSAN'ı mukayese edenlerin olan bitenden haberi bile yoktur. Ayrıca, OYAK'la ilgili dedikodu üreten hiç kimse de bulunmamaktadır."

Genel Kurulların bile, fazla masraf edilmesin diye Ankara'da değil, İlksan'ın malı olan Alanya Ananas Otel'de yapıldığını belirtildiği açıklamada, ?İlksan kapatılmalı, mal varlığı üyelerine dağıtılmalıdır.? sloganı ötesine geçemeyen görüşlerin, öğretmenleri ?rant kavgası? yapan bir meslek grubu durumuna düşürdüğüne değinildi.

İlksan yöneticilerin maaşı artırılmadığını bu konuda diğer sendikalar tarafından yapılan açıklamaların yalan olduğunu belirten Türk Eğitim Sen açıklama şu görüşlere yer verdi: "Maaşların aynı oranda kaldığını, hatta 2004 yılında Yönetim Kurulu Başkanına verilen asgari ücretin 8 katı maaşın, 2005 yılından bu yana 7 net asgari ücrete düşürüldüğünü, yönetim kurulu üylerine ödenen 5 kat net asgari ücretin 4'e, denetleme kurulu üyelerine net asgari ücretin 3 katı ödendiğini gizlemektedirler. Toplantı başına yönetim kurulu üyelerine 10 TL verilmektedir, yılda 12 toplantı yapılmakta kişi başına yılda 120 TL ödenmektedir. Bir yılda ödenen bu kadar küçük bir rakamı bile abartanlar utanmalıdır. "

Türk Eğitim Sen olarak İlksan'ın kapatılmasından, mal varlığının üyelerine dağıtılmasından asla rahatsızlık duyulmacağının belirtildiği açıklamada "Önemli olan İlksan kapatıldığında elde edilecek gelirin üyelere nasıl dağıtılacağı ve üyelerin tazminatlarının bugünkü hesaplanma yöntemi ile nasıl dağıtılacağıdır. Üyelerin oluşacak zararının nasıl karşılanacağıdır. Bugünkü hesaplanma yöntemi ile hesaplandığında İlksan üyelerinin zarar etmemesi için, İlksanın mal varlığı ve mevcut parasının üzerine, 600-700 Milyon TL daha gerekmektedir, kapatılsın sloganı ile gece gündüz yatıp kalkanlar bu parayı nereden bulacaklarını da söylemelidirler. İlksan üyelerinin zararına da olsa kapatılsın, diyorlarsa, o başka. Bu kararı verecek olanlar İlksan'ın 240 bin üyesidir, sendikalar değil." denildi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber