Çölyak hastalığına dikkat!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2009 15:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

(FOTOĞRAFLI)

BURSA - Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Pediatrik Gastroenterolog Dr. Fatih Ünal, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra ek gıdalarla bebeğin tanışma dönemini takiben belirti vermeye başlayan çölyak hastalığının ömür boyu devam eden tek gıda alerjisi olduğunu söyledi.

Ünal, çölyakın bir hastalık değil bir hayat biçimi olduğunu belirterek, " Diyete uymak şartıyla çölyak hastalığında kişi normal hayatını sürebilir. Keşke her hastalık çölyak gibi kolay kontrol altına alınabilse. Çölyak hastalığı, buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan GLUTEN isimli alerjen proteine karşı çoğu kez incebarsağın başlangıç kısmı ve bazen de son kısmının geliştirdiği aşırı duyarlılık sonucu gelişmektedir. Hastalık genellikle çocukluk çağında belirti vermekle birlikte bazen de erişkin çağda da belirti verebilmektedir. Dolayısı ile sadece çocuk doktorlarını değil tıbbın tüm branşlarını ilgilendiren bir hastalıktır" dedi.

Hastalığın tedavisi hakkında da bilgi veren Ünal, "Hastaya ömür boyu glutensiz

diyet uygulanır. Bir gıdanın glutensiz sayılabilmesi için içerisinde 20 miligramdam az gluten içermiş olması gerekmektedir. Yani buğday, arpa, çavdar ve yulafın diyetten çıkarılması ve yerine mısır, pirinçunu ile yapılmış ekmeklerin verilmeli. Mercimek unu, kestaneunu, nohut unu ve soya unu da hastanın beslenmesinde buğday unu yerine kullanılabilir. Karabuğdayunu diğer tercih edilebilecek glutensiz un tercihlerimizdendir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber