Arsa Ofisini kaldıran Kanun onaylandı

Haber Giriş : 14 Aralık 2004 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5273 sayılı ''Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanununda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün Kaldırılması Hakkında Kanun'' ile 5274 sayılı ''Türk Ticaret Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, yasalar yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

''Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanunu'nda Değişiklik Yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün Kaldırılması Hakkında Kanun''a göre, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü kaldırılacak, görev ve yetkileri TOKİ'ye devredilecek.

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün döner sermayesinde kanunun yürürlüğe girdiği tarihteki nakit parası, duble yol yapımında kullanılmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü adına açılacak hesaba aktarılacak. Mevcut araç ve gereçleri, hizmet binaları, lojmanları ve diğer taşınmaz malları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na tahsis
edilmek üzere Hazine'ye, diğer tüm taşınır ve taşınmaz malları ile hakve yükümlülükleri ise TOKİ'ye devredilecek.

Arsa Ofisi'nin geçici işçiler dahil tüm personeli de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na devredilecek.

Yapılacak tüm devir işlemleri ile düzenlenecek belgeler her türlü vergi, resim, harç, ücret ve fondan muaf olacak.

Kamu hizmetine tahsis edilmiş arazi ve arsalar hariç olmak üzere TOKİ Başkanlığı'nın talebi, Bayındırlık ve İskan Bakanı ile Maliye Bakanı'nın müşterek teklifi ve Başbakan'ın onayı ile belirlenen arsa üretim alanlarında bulunan Hazine'ye ait arsa ve araziler ile Hazine adına tescil edilecek arsa ve arazilerin mülkiyeti, TOKİ'ye bedelsiz olarak devredilecek. Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığı'nca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar, bedelsiz olarak Hazine'ye iade edilecek.

TOKİ'YE DOĞRUDAN YETKİ

TOKİ'ye, köy mimarisinin geliştirilmesi, gecekondu alanlarının dönüşümü, tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup yenilenmesine yönelik doğrudan uygulamalar yapma yetkisi de verildi.

TOKİ tarafından yapılacak veya yaptırılacak yapılara, imar planlarında o amaca tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari, statik, tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti TOKİ tarafından üstlenilmesi ve mülkiyetinin de belgelenmesi kaydıyla başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde ruhsat verilmesi de yasayla
hüküm altına alınıyor.

habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber