Öğretmenlere 'Asılsız Ermeni Soykırımı' soruşturma

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2009 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sarıyer'de bir lisede ders veren iki öğretmen hakkında "Asılsız Ermeni Soykırımı" iddiaları ile ilgili projeler yürüttükleri gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde konuyla ilgili arkadaşlarına destek eylemi yapan öğretmenler, proje grubunun müfredat ve ders kitapları doğrultusunda oluşturulduğunu ve MEB'in ders kitaplarında da "Sözde ve Asılsız Ermeni Soykırımı" ifadeleri kullanıldığını belirtti.

Sarıyer Hüseyin Kalkavan Lisesi'nde bir grup öğretmen, geçen aralık ayında Ermeni olaylarının yoğun bir şekilde gündemde olduğu bir dönemde öğrencilerden gelen talepler üzerine "Asılsız Ermeni Soykırımı" adı altında bir çalışma grubu oluşturdu. İstanbul Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sarıyer Kaymakamlığı'nın tarih öğretmenlerine yönelik düzenlediği "Asılsız Ermeni Soykırımı İddiaları" konulu eğitim seminerleri, ders kitapları ve yıllık planlar doğrultusunda eğitim veren öğretmen grubuna soruşturma açıldı.

Eğitimin verildiği dönemde bir TV kanalı ve ulusal bir gazetede öğretmenler aleyhine haberler çıktı. İddialara göre Eğitim-Sen 3 Nolu Şubesinin girişimleri sonrası yapılan bu yanlı haberlerin ardından açılan soruşturmada, "Sözde Soykırım" ifadesini kullanmanın Başbakanlık Genelgesiyle yasaklandığı ve öğretmenlerin bu yasağı çiğnediğine, öğretmenlerin böyle bir bilimsel çalışmayı yapmaya yetkili olmadıkları ve bu proje ile halkların kardeşliğine zarar verildiği ifade edildi.

Cağaloğlu'ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim-İş üyesi 10 öğretmen soruşturmayı kınayan bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan ve hakkında soruşturma açılan Tarih Öğretmeni Beyhan Aksop, proje grubunun müfredat ve ders kitapları doğrultusunda kurulduğunu belirterek, "MEB'in dağıttığı Lise 2 tarih kitabının ilgili bölümünde Sözde ve Asılsız Ermeni Soykırımı ifadeleri yaklaşık 20 kez kullanılmıştır. Ayrıca bu bir bilimsel çalışma değildir. Yapılan, müfredatın uygulanmasıdır. Daha da önemlisi, halkların kardeşliği denen şey yalanlar üzerine kurulamaz." diye konuştu.

Öğretmenler Aksop'un yaptığı açıklamanın ardından sessiz bir şekilde müdürlük önünden ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber