Hızlı tren bilet fiyatları mart sonuna kadar 5 Lira

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2009 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Yüksek Hızlı Tiren bilet fiyatlarında son akşam inisiyatif kullanarak 5 liralık biniş süresini uzatırken, aynı zamanda sınırsız bilet fiyatlarını da 50 lira indirdi. Yıldırım, Ankara Eskişehir arası çalışacak Yüksek Hızlı Tren'in bilet fiyatlarını Mart sonuna kadar 5 TL olacağını açıkladı. Bakan, daha önce öğrenciler için 250 lira olarak belirlenen sınırsız biniş bilet fiyatlarının da 200 liraya indirildiğini söyledi.

Nisan ayından itibaren bilet fiyatlarının öğrenciler için tek binişlik 20 lira tam için 40 lira olacağını aktaran Yıldırım, "Aylık abonman sınırsız aylık 200 lira öğrencilere mahsus. Vatandaş için sınırsız biniş ise 350 lira olacak. Nisandan sonra bir müddet yüzde 50 indirim uygulanacak. Basın indirimi de sürecek." diye konuştu.

Demiryol-İş Sendikası'nda basın toplantısı yapan Yıldırım, hızlı trenle ilgili bilgi vererek, hızlı trenin basının katıldığı test sürüşünü başarıyla gerçekleştirdiğini söyledi. 13 Mart Cuma günü resmi açılışın Ankara'dan hareketle Eskişehir'de yapılacağını aktaran Yıldırım, "14 Mart itibariyle hızlı tren ticari tarifeli seferlerine başlayacak. Türkiye'nin 40 yıllık rüyası gerçekleşmiş oluyor." dedi. Ankara Eskişehir hattının bir başlangıç olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bundan sonra Eskişehir İstanbul, Konya Ankara inşası devam ediyor. Yozgat-Yeniköy-Sivas hattının inşası devam ediyor. Orta ve uzun vadede demiryollarımızı yeniden altyapısının yenilenmesi mevcut hatların elektrifikasyona çevrilmesi tamamlanacak." diye konuştu. Hızlı trene 1994 yılında rehabilitasyon projesi ile başlandığını, 1999'da ihalenin gerçekleştiğini, ancak bir türlü işe başlanamadığını aktaran Yıldırım, kendileri döneminde 197 km hatlık kısmın mevcut hattın dışında ayrı bir yol olarak çift hatlı olarak yapıldığını dile getirdi. Yıldırım, Eskişehir'deki alt geçidin yapılmasıyla projenin Yüksek Hızlı Tren standardında başladığını ifade ederek, "Projede 360 sanat eseri hayata geçti. 54 bin ton ray, 4 bin 286 metre viyadük, 69 alt üst geçit, 2 nehir köprüsü, 3 tünel, 254 kollektör geçişi var. Ankara Eskişehir hattı 120 bin insanı taşıyacağı şehre eşdeğer." bilgisini verdi. 23 Nisan'da başlayan test sürüşleri o günden bugüne toplam 60 bin kilometreyi bulduğunu dile getiren Bakan, hız kademeli olarak değiştirilmesi, yola ait her türlü yatay düşey salınımların ölçüldüğünü vurguladı.

HIZLI TRENLE 4. GSM İŞLETMESİ DOĞDU

Bakan Yıldırım, ayrıca, hızlı trenle birlikte 4 GSM işletmesinin doğduğunu belirtti. Yıldırım, uygulamayı şöyle özetledi: "594 ile başlayan numara sistemi demiryol işletmeciliğinde uluslararası haberleşme olarak kullanılıyor. Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğinde vatandaşlar cep telefonunu uluslar arası maliyette kullanacaklar. 10 bin aboneye hizmet verecek kapasiteye sahip."

Hızlı trenle ilgili tarifenin günde 8 sefer ile başlayacağını bildiren Yıldırım, talebe göre bu sefer sayılarının artacağını kaydetti. Eskişehir'den Kütahya, Bursa ve İstanbul'a otobüs bağlantılı seferler konusunda anket yaptıklarını dile getiren Yıldırım, entegre taşımacılığı vatandaşların yüzde 76'sının olumlu baktığını ifade etti. Hızlı trenle tek bilet şeklinde çalışacak otobüs tren kombinasyonu içeren çalışmanın kısa sürede biteceğini kaydeden Yıldırım, "Bu amaç için TCDD Kütahya hattını yeniledi." diye konuştu.

Eskişehir İstanbul arasındaki hızlı tren hattının bitiş sürecinin 30 ay olduğunu kaydeden Yıldırım, "Bilecik rampaları çok zor bir arazi. Viyadük ve tünelle geçmeniz gerekiyor. Kontratta verilen süre 30 ay. Bu süre bir mucize olacaktır. Geç başlaması ihaleye giren diğer firmanın mahkemeye taşıması. Geçen hafta tamamen mahkeme bitti. Yoğun çalışma yapıyorlar." dedi.

Demiryol İş Başkanı Ergün Atalay ise son çeyrek asırdır unutulan kurumun personelleri iken artık hızlı trenle anılır ortamda çalıştıklarını belirtti. Atalay, son on senede 10 bin işçi, 4 bin memurun TCDD'den emekli olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber