Artan sıcaklıklar baş ağrısı riskini artırıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Mart 2009 21:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar, yükselen hava sıcaklıklarının baş ağrısını arttırdığını söylediler.

CBC'nin haberine göre, Nöroloji dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar 6 yıl boyunca Boston'da acil servise gelen 7 bin 54 kişiye baş ağrısı teşhisi koydular. Bilim adamları sıcaklık seviyelerini, barometre basıncını, nemliliği ve diğer hava durumu ile hava kirliliği koşullarını karşılaştırdılar.

Beth İsrail Deaconess Medikal Merkez ve Boston'daki Harvard Tıp Okulu'ndan Dr. Kenneth Mukamal ve meslektaşları, baş ağrısı riskinin sıcaklıktaki 5 derecelik artışla birlikte yüzde 7,5 arttığını söyledi. Mukamal, "Hava sıcaklığı ve basıncı baş ağrısını ve kısmen migreni tetikliyor, fakat muhtemel bağlantı tamamen belgelenmedi" dedi.

Araştırmaya göre, barometrik basınçtaki değişikliğin baş ağrısı üzerinde daha az etkiye sahip olduğu açıklanıyor. Çalışmada, hava kirliliği seviyelerinin (berrak parçacık cisimleri ve sülfür dioksit) ise baş ağrısı üzerinde hiçbir etkiye sahip olmadığı belirtiliyor.

Migreni olan birçok insan acil servise gitmediği için araştırmanın sonuçlarının uygulanmasının zor olduğunu söyleyen Mukamal, baş ağrısı çeken insanlara doktorlarıyla beraber baş ağrısını neyin tetiklediğini konuşmalarını öneriyor.

Amerika'da kadınların yüzde 18'i ve erkeklerin yüzde 6'sı migrenden şikayetçiyken, bu insanların bir kısmı gençlerden ve orta yaşlı yetişkinlerden oluşuyor. Migren için ayrılan giderler tahminen yıllık 17 milyar dolara mal oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber