Abdüllatif Şener'in son adamı da gitti

Haber Giriş : 12 Mart 2009 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SPK'ya 'Akademisyen ve işadamı' başkan

Turan Erol'dan boşalan SPK Başkanlığı'na sürpriz bir şekilde akademisyen işadamı Prof. Dr. Vedat Akgiray getiriliyor. Erol'un yerine bir süre atama yapılmaması piyasaların sıkıntılı olduğu dönemde Kurul toplantılarının gerçekleşmemesine neden olmuştu

Deniz ÇİÇEK/ANKARA

SPK'nin yeni patronu Prof. Dr. Vedat Akgiray'ın, beklenenin aksine kurum dışından seçilmiş bir isim olması dikkat çekti. Boğaziçi Üniversitesi Finans Ana Bilim Dalı Başkanı ve teknoloji şirketi BİMEKS'in de patronu Prof. Akgiray, üçlü kararname imzalandıktan sonra görevine başlayacak. SPK eski Başkanı Erol'un görev süresi 8 Şubat'ta dolmuş, ancak Erol, yemin tarihi olan 20 Şubat'a kadar kurumun başından ayrılmamıştı. Bu göreve tekrar atanacağına inanan Erol, 20 Şubat tarihinden sonraki kararları ise yeni ataması gerçekleşmediği için imzalamaktan kaçınmıştı.

Erol'un, yeniden başkan olabilmek için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kapısı çaldığı ve söz aldığı da kulislerde konuşulmuştu. Hatta Erol'un kararnamesinin hazırlandığı, ancak atamasının, SPK'nın bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'e takıldığı sıkça dile getirildi.

Erol'un, başkanlık görevine getirilmesi ise sancılı olmuş ve kendisini pek tanımadığını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, SPK Başkanı olmasına sıcak bakmamıştı. Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bizzat devreye girerek, hem Erdoğan'ı, hem de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ikna etmişti. Ancak, Erol, 6 yıllık üyelik süresini tamamlayana kadar, yani sadece 2 yıllığına bu göreve getirilmişti.

BAŞARILI İŞİADAMI

Öğrencileri tarafından esprili ve samimi tavırlarıyla anılan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, finans dünyasının dikkatle takip ettiği bir isim. Aynı zamanda başarılı da bir işadamı olan Akgiray, teknoloji marketi, BİMEKS'in de kurucusu. Beş yıl boyunca yurt dışında yüksek lisans ve doktora yaptı.

İÇ ÇEKİŞME AKGİRAY'A YÖNELTTİ

Erol'dan boşalan koltuk için Bakan Ekren'in danışmanı eski Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Mehmet Çekinmez, SPK üyesi Abdülkerim Emek ve yine kurul üyesi olan Vahdettin Ertaş'ın isimleri geçiyordu. SPK'nın iki kurul üyesi arasındaki çekişme kimseye yaramadı. Erol'un başkanlığından önce de bu göreve gelmek isteyen Emek, yine amacına ulaşamadı. Hükümet diğer aday Çekinmez'e de sıcak bakmadı. Sonunda Bakan Ekren, sürpriz bir şekilde Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü Finans Ana Bilim Dalı Başkanı olan Vedat Akgiray'da karar kıldı. Akgiray'ın SPK Başkanlığı'na atanmasına yönelik kararnamenin imzaya açıldığı ve Çankaya Köşkü'ne gönderileceği belirtildi. Akgiray'ın bizzat Bakan Ekren tarafından ikna edildiği konuşuluyor. ABD'de ders verirken, Bilkent Üniversitesi'nin daveti üzerine Türkiye'ye dönen Akgiray, Ankara'ya ısınamadığı için 2 ayda görevinden ayrıldığını söylemiş ve 'Ankara'dan kaçtım' demişti. Akgiray, şimdi 'kaçtığı' Ankara'ya geri dönmek zorunda kalacak.

Bu arada, görev süresi Erol gibi şubat ayında dolan kurul üyesi Mustafa Korhan ise yeniden getirilecek. Korhan, kurul üyeliğine, milletvekili seçilen İbrahim Mete Doğruer'den kalan 1 yıllık süreyi tamamlamak için seçilmişti.

AKŞAM

Songül Hatısaru

SPK'nın başına Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi ve teknoloji market zinciri Bimeks'in kurucu ortağı Vedat Akgiray'ın atanması bekleniyor. Başbakan, Akgiray'ı Ankara'ya çağırarak görevi bizzat teklif etti

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı'ndaki (SPK) görev süresi dolan Turan Erol'dan boşalan koltuğa Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümü öğretim üyesi ve teknoloji market zinciri Bimeks'in kurucu ortağı Prof. Dr. Vedat Akgiray'ın atanması bekleniyor. Akgiray'ın atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Köşk'e gönderildi.

Son anda bir sürpriz olmazsa Akgiray'ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Turan Erol'un başkanlığa devam etme ihtimali çok kuvvetliyken yeni bir ismin gündeme gelmesi piyasa için sürpriz oldu. Ancak, bu sürprizin piyasada olumsuz karşılandığı söylenemez.

?Girişimci profesör'

Türkiye'de teknoloji mağazacılığını başlatan isim olan Vedat Akgiray, aynı zamanda ekonomi profesörü olduğu için ?Girişimci profesör' olarak tanınıyor.

Piyasa aktörleri, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde öğretim görevlisi ve Finans Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanlığı yapan Akgiray'ın hem yurtiçi hem de yurtdışı finans piyasalarını çok iyi bildiğini söyledi. Piyasanın önde gelenleri iş hayatının da içinden gelen bir başkanın sermaye piyasaları için bir şans olabileceğine dikkat çekerken, ?Atandığı taktirde sermaye piyasasının gelişimi için olumlu olacaktır, sorunları daha çabuk kavrayacaktır? dedi.

SPK'da Doğan Cansızlar'ın görev süresinin 20 Kasım 2006'da sona ermesi üzerine, daha önce İkinci Başkan olarak seçilen Turan Erol, başkan vekili olarak görev yapmaya başlamıştı. Erol, kurul üyeliği ve başkanlık için 6 yıl olarak belirlenen süresini tamamlamak üzere 26 Haziran 2007'de asaleten başkanlığa atanmıştı. Erol'un üye olarak atandığı 20 Şubat'ta görev süresi sona ermişti.

Cansızlar'dan kalan süreyi tamamladığı için başkanlık görevini 2 yıl yürüten Erol, ?Olması gereken 6 yıldı. Orada küçük bir yanlışlık oldu. Düzelir inşallah? demişti.

SPK Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in danışmanı Mehmet Çekinmez ile SPK üyesi Abdülkerim Emek'in ismi de gündeme gelmişti. Ekonomi çevreleri, Erol'un yeniden başkan olarak atanmayı beklediği, ancak Nazım Ekren'in Erol'un atanmasına karşı çıktığı konuşulmuştu.

Boğaziçi Üniversitesi yıllığında arkadaşları Akgiray için, ?Cesur ve mert bir şahsiyet. Parlak bir zekâ? diye yazdı.

Bimeks'teki hisselerini devretti

Vedat Akgiray, doktorasını ABD'de Syracuse Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, 1990'lı yıllarda Boğaziçi Üniversitesi'nde hocalığa başladı. Süreç içinde iş hayatına da atılan Akgiray'ın kardeşleriyle birlikte kurduğu Bimeks'in cirosu 200 milyon doları aşmış durumda. Bimeks'in ortaklarından kardeşi Murat Akgiray, TGRT Haber'in de Genel Müdürlüğü'nü yapıyor. Akgiray'ın görev kendisine teklif edilir edilmez Bimeks'teki hisselerini devrettiği öğrenildi.

10 gün önce tanıştı

Yurtdışı finans çevrelerinde kendi imzasıyla yayımlanmış makaleleri de bulunan Akgiray'ın SPK'nın patronluğuna atanması 10 gün önce gündeme geldi. Ekonomi kulislerinde konuşulanlara göre, Başbakan'ın isteği üzerine SPK'nın patronluğu için Ankara'ya görüşmeye giden Vedat Akgiray, Başbakan'la ilk kez burada tanıştı ve ?olurunu? aldı. Görevi bizzat Başbakan'dan teklif alan Akgiray'ın atanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber