İŞKUR'a son 5 ayda 324 doktora mezunu başvurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2009 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - İŞKUR'a son 5 ayda iş için 324 doktora mezunu başvurdu ancak hiçbiri işe yerleştirilemedi. İş için kuruma başvuran yaklaşık 64 bin lisans ve yüksek lisans mezununun ise yüzde 3'ü işe yerleştirilebildi.

Ayrıca bu dönemde 59 bin 455'i lisans ve 4 bin 276'sı lisans üstü mezunu, iş beklentisiyle kuruma başvurdu. Lisans mezunlarının 1875'i, lisans üstü mezunlarının 56'sı işe yerleştirilebildi. Yani iş için kuruma başvuran yaklaşık 64 bin lisans ve yüksek lisans mezununun yüzde 3'ü iş sahibi olabildi.

Şubat ayı itibarıyla kuruma kayıtlı işsizlerin 24 bin 557'si okur-yazar olmayanlardan, 561 bin 747'si lise altı eğitim seviyesindekilerden, 389 bin 455'i lise ve dengi okul mezunlarından, 175 bin 382'si de yüksek öğrenim mezunlarından oluşuyor.

Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu, yaptığı açıklamada, eğitim seviyesi yüksek olanların iş başvurusunun son aylarda artmasında ekonomik krizin etkisinin olduğunu ancak bunun yanında istihdam konusunda Türkiye'de bazı temel sorunlar bulunduğunu vurguladı.

Bağdadioğlu, makine mühendisi gibi nitelikli, sanayinin ihtiyacı olan, üretime dönük bir alanda bile üniversite mezunlarının istihdam sorunu yaşadığını belirterek, bu verilerin Türkiye'de eğitim ile istihdam arasındaki ilişkinin kopukluğunu gösterdiğini, gençlere istihdam alanları yaratılamamasının da bu tabloyu daha da olumsuz hale getirdiğine dikkati çekti.

Enis Bağdadioğlu, son dönemde yapılan düzenlemelerle İŞKUR'un elektronik ortamda başvuru kabul etmeye başlamasının bu konudaki verilerin daha gerçekçi olmasını sağladığını söyledi.

İŞKUR'un aktif iş gücü politikaları uygulayacak imkanlara kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Bağdadioğlu, ayrıca üniversiteler açısından da istihdam konusuyla bağlantılı bir "başarı kriteri" geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber