Üniversitede 'kurgusal mahkeme'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2009 19:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Selçuk Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencileri, ''Uygulamalı Mahkeme'' dersinde, hazırladıkları senaryo gereği bir davanın bütün aşamalarını tatbik ederek, iki yargılama gerçekleştirdi.

Selçuk Yaşar Üniversitesinin Bornova'daki yerleşkesinde bulunan Hukuk Fakültesinde okuyan 1. sınıf öğrencileri, tüm karakterleri öğrencilerden oluşan kurgusal yargılama yaptı.

Rektör Prof. Dr. Murat Barkan ile Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Zevkliler ve öğretim üyelerinin de izlediği duruşmalarda, 9 öğrenci, hakim, avukat, katip, mübaşir ve tanık rolünü üstlendi.

Duruşma salonuna benzetilen fakülte binasındaki bir sınıfta, senaryo gereği öğrencilerin önceden hazırladıkları ''basın yoluyla karşılıklı hakaret'' ve ''tazminat'' davalarının görülmesine başlandı.

Duruşmanın bütün aşamaları tatbik edildikten sonra Rektör Prof. Dr. Barkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fakülte öğrencilerinin uygulamalı derslerinde kurgusal olarak oluşturdukları mahkemenin, gerçek mahkeme ile bire bir aynı olduğunu gördüklerini söyledi.

Rektör Barkan, duruşmanın baştan sona görüntülerinin kaydedilmesi imkanına sahip olduklarını, öğrencilerin, bu görüntü kayıtlarını daha sonra izleyip üzerinde analiz yapabildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu anlamda Türkiye'de tekiz. Öğrencilerden aldığımız ek maddi kaynakları, kendilerine özel imkanlarla geri sunuyoruz. Bu imkanları üniversitemiz bünyesindeki bütün birimlerdeki öğrencilerimize sunmaya çalışıyoruz. Bu imkanları hazırlamak ve sunmak kolay bir şey değil. Ama bizim işimiz de zoru başarmak.''

Hukuk fakültelerinde öğrenci kontenjan sayısının 50'yi geçmediğini, bunun uluslararası bir standart olduğunu ifade eden Prof. Dr. Barkan, ''Önümüzdeki yıl bir öğretim üyesine 12 öğrenci düşecek şekilde bir yapılanmaya gideceğiz. Kitlesel eğitim istemiyoruz. Biz tek tek bütün öğrencilerimizle en ayrıntılı şekilde ilgilenebilmek istiyoruz'' dedi.

Öğrenciler de uygulamalı mahkeme dersinin kendilerine mezun olduktan sonra mesleki yaşamları için çok önemli bir deneyim kazandıracağını belirttiler.

Hakim rolünü üstlenen Pelin Kandemir, şöyle konuştu:

''Duruşma için önceden hazırlık yaptık, ancak davaların kararlarını kurgulamadık. Kararları arkadaşlarım bana bıraktı. Yansız, duygularımdan uzak ve nesnel karar vermeye çalıştım. Dört yıl sürecek bu dersin, bize ilerde çok işimize yarayacak bilgi ve beceriler kazandıracağından eminim. Mezun olduktan sonra bu dersleri görmeyen diğer fakültelerdeki arkadaşlarımıza göre bizim büyük avantajımız olacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber