ÖTV indirimi 20 bin liralık otomobilin fiyatını 15 bine düşürecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mart 2009 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan krize karşı önlem paketinin detayları belli oldu. Buna göre, düşük motorlu araçlardan (1600 cc'ye kadar) alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) üç ay süre ile yüzde 37'den yüzde 18'e indirilecek.

Beyaz eşyadan ise ÖTV alınmayacak. Vergi indirimiyle 20 bin TL'lik bir otomobilin fiyatı, 15 bin 700 liraya düşecek. Tüketici, bin liralık buzdolabını da 900 liradan alacak.

Maliye Bakanlığı, önceki gün duyurulan krize karşı 4. önlem paketine ilişkin kararnameye son şeklini verdi. Söz konusu kararname ile 1600 cc motor hacmine kadar olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 19'luk indirimle yüzde 37'den 18'e indiriliyor. Beyaz eşyadan alınan yüzde 6,7'lik ÖTV oranı ise üç aylık süre ile yüzde sıfır olarak uygulanacak. Hükümetin son önlem paketi vatandaşa alışverişlerinde önemli ölçüde indirim olarak yansıyacak. Örneğin bin TL'lik buzdolabının fiyatı son değişiklikle 900 liraya inerken, 20 bin Türk Lirası'na satılan silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen bir otomobilin fiyatı 15 bin 700 liraya kadar inecek. Krize önlem için hazırlanan ve piyasaları rahatlatması beklenen destek paketinde silindir hacmi 1600 ile 2000 cc arasındaki araçların ÖTV'si ise yüzde 60'tan yüzde 40'a çekildi. Edinilen bilgilere toplam maliyeti 5,5 milyar TL'yi bulacak 4. kriz paketi Bakanlar Kurulu'nda imzalanmasının ardından yürürlüğe girecek. İç piyasaları canlandırması beklenen önlem paketine göre 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan alınan yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi de üç ay süreyle yüzde 8'e indirildi. İhracatçının finansman sorununu çözmek için ise Eximbank sermayesi 500 milyon TL artırılıyor.

Paket, KOBİ'lere nefes aldıracak

Hükümetin küresel krize karşı açıkladığı son önlem paketi iş dünyasını sevindirdi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, "Ekonomi yönetimi krizi doğru okuyor, sanayimiz ve KOBİ'ler nefes alacak." derken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise paketin iç piyasayı canlandıracağını söyledi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de ekonomik tedbir paketini 'umut verici bir gelişme' olarak yorumladı. Celal Sönmez, paketin özellikle otomotiv, inşaat ve tarım sektörlerini rahatlatacağını kaydetti. Ercan Baysal, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber