Eski MİT Müsteşarı'na Ergenekon şeması şoku!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Mart 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başsavcılık, bazı komutanların ve Baykal'ın da isminin geçtiği Ergenekon şemasını hazırladığı gerekçesiyle eski MİT Müsteşarı Atasagun hakkında soruşturma yapabilmek için Başbakan Erdoğan'dan izin istedi

Ergenekon davası dosyasına giren, bazı Genelkurmay başkanları, CHP lideri Deniz Baykal, gazeteciler ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 69 kişinin yer aldığı şemayı hazırladığı iddia edilen eski MİT Müşteşarı Şenkal Atasagun için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan soruşturma izni talep edildi.

Erdoğan'ın izin vermesi halinde, Atasagun hakkında, ?kamu görevini kötüye kullanmak?, ?TSK'yı alenen aşağılamak? ve ?iftira? suçlarından soruşturma yürütülecek.

MİT Müsteşarlığı'nın 2003'te hazırlayıp Başbakanlık ve Genelkurmay'a gönderdiği ?Ergenekon? şeması, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine dosyaya girdi.

Neden Özkök?

Mahkeme, şemanın açık halinin ?kişilik hakları ve gizlilik? gerekçesiyle açıklanmaması yönünde karar verdi. Sanıklardan İşçi Partisi MYK üyesi Adnan Akfırat, şemanın Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanı olması için imal edildiğini öne sürdü.

Sanık İP Genel Başkanı Doğu Perinçek de Baykal'ın soruşturmaya karıştırılmaya çalışıldığını söyledi ve şemanın açıklanması için talepte bulundu.

Şemada 69 isim vardı

İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey, Ergenekon davasını karıştıran şemayı hazırladığı iddia edilen Atasagun hakkında, 2 Mart'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, Atasagun'un MİT Müsteşarı olduğu dönemde ekibiyle birlikte bir şema hazırladığı, şemada ?Ergenekon örgütünün kurucu ve yöneticileri olduğu? iddia edilen 69 kişinin isminin yer aldığı belirtildi.

Dilekçede, şemada Genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları, Doğu Perinçek, Deniz Baykal, işadamları, gazeteciler ve aydınların yer aldığı kaydedildi.

Dilekçede, MİT'in şemayı çeşitli tarihlerde Genelkurmay Başkanlığı, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ergenekon davasına bakan mahkemeye gönderdiği vurgulandı. Dilekçede özetle şöyle denildi:

?O dönemin MİT yöneticileri ve başlarında bulunan şüpheli Atasagun, Mart 2001'den bu yana ellerinde bulunan bu belge ve bilgileri, zamanın Başbakanı Bülent Ecevit'e ve zamanın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na niçin göndermemiş de Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı'nı beklemiştir? Temmuz 2003'te bu belgeleri Özkök'e gönderen MİT yöneticileri, niçin aynı bilgileri dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e iletmemişlerdir? Bu şema TSK'ya karşı entrikalarda, komplolarda kullanılmıştır. Bu şema, şüpheli Şenkal Atasagun ve ortaklarının suçlarının kanıtıdır.?

İzin yetkisi Erdoğan'da

Suç duyurusunu işleme koyan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Abbas Özden, Atasagun hakkında Başbakanlık'tan soruşturma izni istedi.

MİT Kanunu'na göre,MİT müsteşarı görev yaptığı sürece, gerçekleştirdiği iş ve işlemlerden sadece Başbakan'a karşı sorumlu olup, onun dışında herhangi bir kişi veya makama karşı sorumlu tutulamıyor.

Erdoğan'ın, Deniz Baykal'ın da isminin geçtiği ?Ergenekon? şeması hakkında soruşturma izni verip vermeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber