Memur zihniyetini terk eden SSK hastanesi, TÜSİAD kalite ödülüne aday oldu

Haber Giriş : 17 Haziran 2003 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur zihniyetini terk eden SSK hastanesi, TÜSİAD kalite ödülüne aday oldu

Türkiye'de uzayan kuyrukları; teşhis ve tedavide yaşanan skandalları ile tanınan Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerinin aksine, Karadeniz Ereğli'sindeki hastane, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) kalite ödülüne aday oldu. Hastane, TÜSİAD bünyesinde faaliyet gösteren Kalite Derneği tarafından ön elemeden geçirilerek Ulusal Kalite Ödülü'ne adaylığa layık görüldü. ?Bir Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanesinin nasıl kalite ödülüne aday olduğu?? sorusunun cevabı, ?memur zihniyetinin terkinde' yatıyor.

Hastanenin kapıcısından başhekimine kadar 2,5 yıldır bütün personeli toplam kaliteyi sağlamak üzere her hafta düzenli toplantı yapıyor, öneriler hayata geçiriliyor. Deniz ve dağ manzaralı odalarda hastalarını ağırlayan hastane, internet ve telefonla randevu veriyor. Otomasyon sistemiyle hastaların bütün geçmiş kayıtları saklanıyor. Kalite çalışmasına gönüllü olarak bütün personel iştirak ediyor.

Odalarının temizliği ve personelinin hastalarla yakın ilgisiyle Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki SSK Hastanesi, İstanbul'daki özel hastaneleri aratmıyor. Zaten 28 Mayıs 2003'te KalDer'in davetlisi olarak İstanbul'a gelen başhekim Muharrem Erdem ve ekibi de yeni bir şeyler öğrenmek için Memorial Hastanesi'ni ziyaret etmiş.

TÜSİAD'ın kurduğu Kalite Derneği'nin (KalDer) bu sene kamu dalında kalite ödülü için, Karadeniz Ereğli SSK Hastanesi de aday oldu. Bu ödülü almak için hastane, Bursa Nilüfer Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi ile yarıştı. Ankara'da geçen cuma günü düzenlenen Kamuda Kalite Sempozyumu'nda, KalDer'in ödülü TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi'ne layık görüldü.

SSK Ereğli Hastanesi Başhekimi Muharrem Erdem, kalite ödülüne adaylık sürecini şöyle anlattı: ?Biz memur zihniyetini kırarak, gönüllü bir şekilde hizmet kalitemizi artırmak için çalışıyoruz. Bu sene ödülü alamadık ama çalışmamız sürecek. 2,5 yıl önce ilçemizdeki Ereğli Demir Çelik Fabrikası'nın destek ve önerisiyle hastanemizde başlattığımız toplam kalite çabamız kesintisiz bir şekilde sürüyor. İlk bir yıl bütün personel beyin fırtınası toplantılarıyla nasıl daha iyi bir hastane olacağımızı tartıştı. Kapıdaki hizmetçiden yöneticilere kadar bütün personel haftanın belli saatlerinde toplanıyor. Sorunları ve çözüm önerilerini tespit ediyor. Kendimizi hasta yerine koyuyor ve onların problemine çözüm üretiyoruz. Bazen toplantıda bir kapıcıdan gelen öneri üst toplantılarda da kabul ediliyor ve hayata geçiriliyor.?

264 yataklı hastanede biri tadilatta olmak üzere 2 ameliyathane mevcut. 41'i uzman toplam 50 doktor, 85'i hemşire olmak üzere toplam 364 personel görev yapıyor. Hastanenin kadro sayısı ise 560.

Muharrem Erdem, Necati Çelik'in Çalışma bakanı olduğu dönemde ziyareti esnasında camları bile temizletmeyip hastaneyi olduğu gibi göstererek, tadilat projesi için onay aldığını anlattı. Sorunlarını yine örtmeyip aksine ortaya koyarak çözüm arayan Başhekim Erdem'in verdiği bilgiye göre her ne kadar hastanede kuyruk olmasa da poliklinikte bir hastaya en fazla 3 dakika ayırabildiklerini belirtiyor. Ereğli'de halkın yüzde 90'ının sigortalı olduğuna dikkat çeken Erdem, günde bin 500 reçete yazdıklarını ve eksik olan kadrolarına atama yapılmasını beklediklerini söyledi.

TÜSİAD'a bağlı KalDer tarafından 1993'te kurumsal mükemmellik anlayışının yaygınlaştırılması ve başarılı örneklerin ortaya çıkarılarak deneyimlerin paylaşılması amacıyla verilmeye başlanan Ulusal Kalite Ödülü'ne 2001 yılında kamu kategorisi de eklendi.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber