Şimşek: İşsizliği çözecek planımız var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2009 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, işsizlik oranındaki artış ile ilgili olarak, "İşsizlik ne bugünün sorunu ne de hemen çözülecek bir sorundur. Ama bizim çözecek planımız var" dedi.

Şimşek, işsizliğin Türkiye'nin yapısal sorunlarından biri olduğunu ve özünde işsizliğin bir "mesleksizlik problemi" olduğunu söyledi.

Türkiye'de neredeyse yılda 700 bin kişinin çalışma çağına girdiğini, işsizlerin yüzde 60'ının lise altı eğitime sahip olduğunu kaydeden Şimşek, lise altı eğitimle dünya ile rekabet etmenin veya mevcut küresel şartlarda iş bulmanın çok zor olduğunu bildirdi.

Eğitime daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu dönemde yeni iş imkanları daha az yaratıldığı için işsizlik oranında hızlı artış var. İşsizlik oranındaki artışı doğru yorumlamak lazım. Mevcutların işini kaybetmekten çok iş piyasasına girenlerin iş bulamamalarının getirdiği bir sonuç. Yeni iş piyasasına girenlere geçtiğimiz yıllarda büyük ölçüde iş bulduk. Ondan dolayı işsizlik oranı aşağı yukarı sabitti. Küresel kriz ile yeni iş imkanlarının bulanamaması nedeniyle işsizlik oranında hızlı bir artış var. Bizim buna 3 aşamalı bir çözümümüz var. Bizim eğitime daha fazla kaynak aktarmamız lazım. Uzun dönemli bir proje, eğitimde hem kaliteyi artırmamız hem de eğitime daha fazla imkan ayırmamız lazım.

Şimşek, ikinci orta dönemli çözüm projelerinin ise "Bölgesel Kalkınma Projeleri" olduğunu ve buna öncelik vererek, bu projeleri hızlandırdıklarını söyledi.

Üçüncü tedbirlerinin ise çok kısa dönemli bir tedbir olduğunu ifade eden Şimşek, geçen yıl yaptıkları istihdam reformu ile çok önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Bu adımlardan birinin Hazine'nin İşsizlik Fonuna yaptığı ödemelerin yüzde 30'unu İŞKUR'a verdiklerini anlatan Şimşek, "Biz de; 'İŞKUR gitsin tüm illerdeki organize sanayi bölgesi ve ticaret odalarına hangi nitelikte eleman açığı varsa onları belirlesin ve o yönde kurslar açalım, ondan sonra gençlerimize bu kurslarımıza devam edin. Onlara cep harçlığı verelim ve sosyal güvenlik primlerini ödeyelim' dedik. Bu yönde kurslar açtık. Bu kısa dönemli çözümdür. Belki de nitelik kazandırma projesi sayesinde yüz binlerce hatta milyonlarca kişi iş bulur, işsizliği bir miktar daha azaltma imkanımız olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber