KESK'ten ÖTV indirimine 'skandal uygulama' eleştirisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2009 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, hükümetin, "dünyada ilk kez, krize karşı lüks tüketimi teşvik etmek gibi skandal bir uygulamaya imza attığını" öne sürdü.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik krize karşı açıkladığı son önlemlerin, "emekçileri görmezden geldiğini" savundu.

İktidarın sermaye kesiminin taleplerini gerçekleştirmeye öncelik verdiğini iddia eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Lüks tüketimde, özellikle konut ve otomotiv alanlarında üç ay süreyle gerçekleştirilecek ÖTV ve KDV indirimlerinin emekçiler açısından krize karşı bir rahatlama sağlamayacağı açıktır. Bu konutları ve otomobilleri açlığa, işsizliğe ve sefalete sürüklenmiş emekçilerin alamayacağı ortadadır. Beyaz eşyada yapılan vergi indirimleri ise düğün mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yoksul halkın çeyiz düzmek adına bankalara daha fazla borçlanmasına neden olacaktır.

Önlemler, bizzat krizin en önemli aktörü olan bankacıları, sermaye kesimini krize karşı koruma amaçlıdır. Siyasi iktidar dünyada ilk kez krize karşı lüks tüketimi teşvik etmek gibi skandal bir uygulamaya imza atmıştır. İktidar, bütçe disiplininden uzak bu yaklaşımının bedelini, seçim sonrasında emekçilere fatura etmenin hesabı içindedir. IMF ile yapılacak anlaşma, yeni dolaylı vergiler, bölgesel asgari ücret uygulamaları, işsizlik fonu kaynaklarının işletme kredisi olarak kullandırılması, bu planın ana hatlarını oluşturmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber