Çelik: İşsizlik rakamları sürpriz olmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2009 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik oranındaki artış ile ilgili olarak, "Aralık rakamları bizim için çok çok sürpriz olmadı. Talep daralması olarak bize yansıyan bu küresel krizin, işsizliği artıracağını ve istihdam sorununu doğuracağını, sürpriz olmayan bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Türkiye İş Kurumu Bursa İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen mesleki eğitim programlarına katılanlara sertifikalarını vermek üzere düzenlenen törene katılan Çelik, törenin ardından gazetecilerin işsizlik oranındaki artış ile ilgili sorularını yanıtladı.

Küresel ekonomik krizin, Türkiye'de özellikle talep daralması ve sanayide kapasite kullanımını düşürmesi şeklinde yansımalarının olacağını gerek TBMM kürsüsünde gerekse tüm açıklamalarında ifade ettiklerini belirten Çelik, bu yansımaların istihdama da etkilerinin olacağının bilindiğini söyledi.

Çelik, işsizlik rakamının Aralık 2007'de 10,6, Aralık 2008'de ise 13,6 olduğunu, bu rakamlara bakıldığında yüzde 3'lük artış yaşandığının görüldüğünü kaydetti. İş gücüne katılım oranında ise yüzde 1,5'lik bir artış olduğunu, bunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Çelik, geçen yıla göre 400 bin kişinin daha iş gücüne katıldığını ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirerek, "Bakın Aralık ayında 293 bin kişi de istihdam edilmiş. Bu da önemli bir rakam. Küçümsenecek bir rakam değil" dedi.

Ülke genelinde mevsimsel bir sorunun da yaşandığını, yaza doğru özellikle hizmet ve tarım sektöründeki gelişmelerin bu oranın düşüşünü sağlayacağını anlatan Çelik, ekonomik krizin yansımalarının dünyanın her tarafından aynı olduğunu, dünyadaki finans ve talep daralmasının bir sonucu olarak herkesi etkilediğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber