Orijinal mi, yoksa eş değer ilaç mı?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2009 14:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 28 Ocak 2009'da yayınlanan genelgesinde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların muadilinin kullanılmasının istenmesi, "Orijinal mi, yoksa muadil ilaç mı?" sorusunu gündeme taşıdığı belirtildi.

Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş yaptığı açıklamada, hekimin çoğu zaman alışkın olduğu ilaçları reçetelediğini, ilacın muadil, jenerik ya da eş değer olup olmadığını düşünmediğini kaydetti.

Hekimin yazdığı ilacın ruhsat almış olmasına ve etkinliğinde bir problem bulunup bulanmadığına dikkat ettiğini vurgulayan Dr. Murat Akbaş, bir konunun gözden kaçırılmaması gerektiğini belirterek, "Hekim etkili bir tedavi uygularken, tedavinin maliyetine de bakmalıdır" dedi.

Sağlık Bakanı'nın, "Muadil ilaçların kullanılması için toplumca seferber olmalıyız" sözleriyle hekimi eş değer ilaç yazmaya yönlendirmesinin yanlış olduğunun altını çizen Akbaş, "Ancak, aynı zamanda bir hekim olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın maliyetleri hatırlatmasını hem etik açıdan, hem de orijinal ilaç üreticilerini fiyat düşürmeye zorlayacağından daha doğru buluyorum" diye konuştu.

Bakan Akdağ'ın açıklamasının hekimlerce "Orijinal ilaç yazmayın" şeklinde yorumlanabileceğini ifade eden Dr. Murat Akbaş, bunun da, ABD, Almanya ve İngiltere'den sonra 4. büyük pazar olan Türkiye'deki orijinal ilaç üreticilerinin cezalandırılması anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber