Adalet Bakanlığı: 301. maddeden açılan davalar büyük oranda düştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2009 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Adalet Bakanlığından, TCK'nın 301. maddesinden açılan davaların arttığı yönündeki iddia ve haberlerin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı, aksine yapılan değişikliğin ardından açılan davalarda büyük oranda düşme meydana geldiği bildirildi.

TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 8 Mayıs 2008 tarihinden 16 Mart 2009 tarihine kadar geçen sürede, izin talebiyle bakanlığa gönderilen 702 dosyadan, incelemesi tamamlanan 606 dosyanın 533'ü hakkında soruşturma izni verilmediği, 73 dosya için soruşturma izni verildiği belirtildi.

Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklikle madde metninin yeniden düzenlendiği, ceza süresinin indirildiği ve Cumhuriyet savcılarının bu madde kapsamında soruşturma başlatmalarının Adalet Bakanı'nın iznine bağlandığı kaydedildi.

Değişikliğin ardından mahkemelerde sürmekte olan davalar hakkında durdurma kararları verilerek, dosyaların izin talebiyle bakanlığa gönderilmeye başlandığına işaret edilerek, şu bilgiye yer verildi:

"Kanun değişikliğinin ardından 10 aylık süre içinde Bakanlığımıza gönderilen dosya sayısının yüksek olması, daha önce açılan ve devam etmekte olan davalarda durdurma kararı verilip dosyaların izin için Bakanlığımıza gönderilmesinden kaynaklanmaktadır.

301. maddede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 8 Mayıs 2008 tarihinden sonraki döneme ilişkin olarak, 10 ayı aşkın süre zarfında savcılıklardan soruşturma izni talebiyle yaklaşık 141 dosya gönderilmiş, bunlardan sadece 8'ine soruşturma izni verilmiştir, 113 başvuru geri çevrilmiştir."

İzin talebiyle bakanlığa gönderilen dosyaların büyük titizlikle incelendiği, ifade özgürlüğünün genişletilmesi ve güvence altına alınması yönünde 301. madde metninde yapılan son değişikliklerin amacı ve gerekçeleri doğrultusunda bir değerlendirme yapıldığı belirtilerek, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Yargıtay'ın konuyla ilgili içtihatlarının da göz önünde bulundurulduğu kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber