Deterjanın devleri güçbirliği yaptı market rafları ?konsantre' oldu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Mart 2009 09:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

720 bin tonluk Türk deterjan pazarında konsantrematik dönemi başladı. Pazarın yüzde 94.4'ünü elinde tutan Unilever, Procter&Gamble, Henkel ve Hayat Kimya'nın işbirliğiyle 9 kg olan çamaşır deterjanları 6 kg'lik paketlere girdi

SATFİYE YUVA KİREÇCİ

İSTANBUL - Daha az kimyasal madde ve enerji kullanarak aynı miktardaki çamaşırı yıkama özelliğine sahip olan konsantre deterjanlar hem çevreyi hemde cüzdanları koruyor. Dünyada yaklaşık 10 yıldır kullanılan konsantre deterjanlarla Türk insanı ekim ayında tanıştı. Gerek firmaların yaptığı bilinçlendirme çalışmaları, gerekse Türk insanının yeniliğe olan merakı sonucunda toz çamaşır deterjanında pazarın neredeyse tamamını konsantre hale geldi.

Bu yapılanma çalışması sonrasında normalde 9 kg olarak satılan çamaşır deterjanları 6 kg'lik paketlere girdi. Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Pura'nın verdiği bilgiye göre, Türk deterjan pazarı 820 bin tonluk büyüklüğe sahip. Bunu 720 bin tonunu az köpüren yani otomatik çamaşır makinesi deterjanları, 60 bin tonunu da çok köpüren yani elde yıkama özelliğine sahip deterjanlar oluşturuyor.

Çevreye destek

Konsantre ürünlerin şu anda sadece çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı da kullanıldığını söyleyen Ahmet Pura, ?Bu konuda pazarın yüzde 94.4'ünü elinde tutan dört üretici firma Unilever, Procter&Gamble, Henkel ve Hayat Kimya işbirliği yapıyor. Üretimlerini konstantreye kaydırdıkları gibi reklam desteğiyle de halkı bilinçlendiriyorlar? dedi.

Altı ay önce yola çıktıklarında konsantre deterjanlar konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu'nun yanında çeşitli perakende kuruluşlarıyla da görüştüklerini ve destek aldıklarını söyleyen Pura, ?Konsantrematik ürünlere geçişle birlikte tüketicilerimizin özellikle ?doğru çamaşır yıkama yöntemleri' konusunda bilgilendirilmesini hedefledik. Avrupa'da ve Amerika'da 1990'ların sonundan itibaren çevreci yaklaşımıyla kamuoyunun gündemine giren konsantrematik toz deterjanlar zaman içinde geniş kitleler tarafından benimsendi. Örneğin ABD'de Wal-Mart gibi dev perakende zincirleri, tüketicileri ve diğer perakendecileri konsantre deterjan kullanımının çevreye yararları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaparak aktif bir şekilde destekliyor? diye konuştu.

?Yıkamayı bilmiyoruz'

Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği olarak çevreye duyarlı konsantre ürünlere geçiş konusunda tüketicileri bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını belirten Pura, şunları söyledi:

?Öncelikle Türk insanının çamaşır yıkama alışkanlığının değişmesi gerekiyor. Türk insanının çamaşır yıkama alışkanlıklarına bakacak olursak, deterjanı doğru dozda kullanma alışkanlığının zayıf olduğunu görüyoruz. Yani tüketiciler toz deterjanları ya gereğinden fazla ya da olması gerekenden az kullanıyor. Oysa her yıkama için deterjanın dozunu her ürünün arkasında bulunan yıkama talimatları doğrultusunda ayarlamak gerekiyor. Konsantrematik ürünlerde de doğru dozun ne olduğu ürün paketlerinin arkasında bulunuyor. Tüketiciler bu talimatları iyi okur, anlar ve yıkamayı bu dozlara göre yaparsa en iyi sonucu alacak. Eskiden olduğu gibi fazla deterjan kullanırlarsa bilakis hem ceplerine hem de çevreye zararları olur.?

Türk tüketicisinin yenilikleri sevdiğini belirten Pura, ?Konsantrematik deterjanlara da ilk günden itibaren ilgi göstermeye başladı. Bu konuda halkın çok güvendiği Seda Sayan gibi sanatçılarla işbirliği yaparak tanıtım çalışmaları da gerçekleştirdik? dedi.

Çevreci ve ekonomik

Türkiye'de faaliyet gösteren 16 şirketin üyesi olduğu Sabun ve Deterjan Sanayicileri Derneği'nin önderliğinde yürütülen, deterjanda konsantrematik ürünlere geçiş çalışmalarının tamamlandığını söyleyen dernek başkanı Ahmet Pura, ?Cirosu 740 milyon TL'ye ulaşan Türk deterjan pazarında büyük bir değişim yaratacak konsantrematik logolu ürünler market raflarındaki yerini aldı. Konsantrematik ürünler çevre duyarlılığını ön plana çıkarırken, daha az deterjan, su ve enerji tüketimiyle daha doğru çamaşır yıkama alışkanlığını geliştirmeyi hedefliyor? dedi.

Ahmet Pura, ?Konsantrematik toz deterjanlar ambalaj malzemesi ve enerjiden maksimum tasarruf sağlanıyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber