Müfettişi kontür yoluyla dolandırdılar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mart 2009 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü'nde müfettiş olan evli ve 2 çocuk babası, 57 yaşındaki Ferhat Özgür sanal dolandırıcıların kurbanı oldu. Özgür, kredi kartı ile yaptığı alışverişten doğan borç taksidini bir bankanın ATM şubesine ödemek için gittiğinde karşısında 9 bin 164 TL'yi bulan borç görünce şok olduğunu söyledi.

Keçiören İlçesi'ndeki İncirli semtinde oturan Milli Eğitim Müfettişi olan Ferhat Özgür, evine mağazadan eşya aldığını, karşılığını bir bankaya ait kredi kartı ile taksitlendirerek ödediğini söyledi. Özgür, ilgili bankanın ATM şubesine gidip, kredi kartı taksidi için 350 TL ödemek istediğinde toplam 9 bin TL borçla karşılaştığını söyledi. Bu sırada beyninden vurulmuşa döndüğünü anlatan Özgür, şunları söyledi:

?Bunun ne olduğunu öğrenmek için ilgili bankaya gittiğimde, ?Kontür Yolla Com' adlı site tarafından internet hesabıma girilip, 26 Ocak'tan 17 Şubat'a kadar her gün aralıksız olarak günde 5 kez ve 79'ar TL olmak üzere 9 bin 164 TL çekilmiş olduğunu öğrendim. Hemen ilgili bankanın genel müdürlüğüne itiraz dilekçemi belirten faks çektim. Gelen cevapta ?Kartınız üçlü koruma sistemiyle çekilmiş. Bu da size ait, sizin korumanız gerekir' denildi. Bankaya kanuni haklarımı arayacağımı belirtip, sözleşmemi göndermelerini istedim. Banka da sözleşmemi bana gönderdi.?

Avukatı aracılığı ile Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na mağduriyetini belirten suç duyurusunda bulunduğunu belirten Ferhat Özgür, kendisini telefonla şifre ve banka kart numarası için arayan olmadığını söyledi. Özgür, ?Bu şebekenin bulunmasını ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Türkiye'de 150 bine yakın mağdurdan biri oldum. Buradan herkese tavsiyem, kesinlikle kartlarını, şifrelerini korumaya çalışsınlar. Çok dikkat etmeme rağmen kart numaramı ve şifremi nerede kaptırdığımı hatırlamıyorum. İnternet, normal alışverişte veya ATM de arkamdaki kişi beni takip edip, şifremi görmüş olabilir. Bu konuda kimseyi suçlayamıyorum? dedi.

TEKNOLOJİK DOLANDIRICILARA YÖNELİK UYARI

Emniyet yetkilileri, son dönemlerde teknolojik yöntemlerle dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çekerken, sanal dolandırıcılara dikkat edilmesini istedi. Son dönemlerde bu tür dolandırıcılık olaylarının arttığına dikkat çekilirken, enformasyon, bilgi ve iletişim teknolojilerinde kaydedilen gelişmelere bağlı olarak yeni dolandırıcılık yöntemlerinin türediğine dikkat çekildi.

İnternet ağırlıklı olmak üzere bilişim dünyasında yeni dolandırıcılık yöntemleri konusunda halkın aydınlatılması ve önlem alınması gerektiğini belirten yetkililer, ?Tanımadığınız kişilerden internet üzerinden dosya alışverişinde bulunmayın. İnternet üzerinden dolandırıcılık yapan bilgisayar korsanları özellikle, bankaların internet sayfalarını taklit ediyor. Bu nedenle internet kullanıcılarının çok dikkatli olmaları gerekir? denildi.

Kesinlikle lisanssız yazılım kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Emniyet yetkilileri, şöyle devam etti:

?Bankalar, kişisel veya bankacılık bilgilerinizi e-posta aracılığıyla güncellemenizi kesinlikle talep etmez. Bu tür güncelleme isteklerine rağbet etmeyin. Kesinlikle e-posta metninde geçen linklere (bağlantılara) tıklayarak bankanıza ait internet sitenize giriş yapmayın. Çünkü bu sırada başka sitelere yönlendiriliyor olabilirsiniz. Bu durumda kişisel bilgileriniz kopyalanabilir.?

Yetkililer, internet aracılığı ile yapılan dolandırıcılık yöntemine dikkat çekti. Bu tür dolandırıcılık amaçlı e-mail'lere kesinlikle cevap verilmemesini isteyen yetkililer, maillerde yer alan linklerden internet şubeleriminin kullanılmaması istendi. Bankaların hiç bir zaman müşterilerine internet şubelerine giriş ya da başka konu nedeniyle, şifreleri ya da özel müşteri bilgilerin istendiği e-mailler göndermediği hatırlatıldı. Bu tür e-maillerdeki linklere tıklanmaması ve hemen silinmlesi uyarısında bulunuldu. Böyle bir e-maili açarak, e-mailin linkindeki sayfaya kişisel bilgilerin girilmesi halinde hemen ilgili bankaların müşteri hizmetleri servisinin aranması istendi.

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü de cep telefonu hatlarına geçtiği mesajda, ?Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz? uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber