İkinci el otomobilde yaprak kımıldamıyor, fiyat düşebilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Mart 2009 06:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hükümetin yaşanan küresel kriz nedeniyle zor günler geçiren otomotiv sektörünü rahatlatma adına hayata geçirdiği Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi ikinci el araç piyasasını vurdu.

Önceki haftalarda az da olsa araç satan galericiler, bugünlerde fiyat soranın bile olmadığını belirtiyor. Kayseri Oto Galericiler Sitesi Başkanı Ekrem Şimşek, sıfır araç piyasasıyla rekabet edebilmek için kendilerinin de 2. el araçlarda en az yüzde 20 fiyat indirimine gitmeleri gerektiğini aktarıyor. Yapılacak yüzde 20'lik indirimin galerici esnafını iflas ettireceğini belirten Şimşek, şöyle konuşuyor: "Zaten bizim 2. el araçlardan elde ettiğimiz kâr yüzde 5 kadardır. Rekabet edebilmek için yüzde 20 indirim yapmak zorunda kalırsak hepimizin iş yerlerini kapatması gerekir. Daha önce yüksek fiyata aldığımız ve elimizde bulunan 2. el araçları aldığımız fiyata satabilmenin hesabını yapıyoruz. ÖTV indiriminin uygulanmaya başladığı günden beri 2. el araç pazarlarına müşteri gelmez oldu."

Ercanlar Otomotiv yetkilisi İsmail İbili de ÖTV indiriminin özellikle 2005 ve üzeri 2. el araçları vurduğuna dikkat çekiyor. Galericiler sitesindeki birçok firmanın yüksek model 2. el araç alıp sattığına işaret eden İbili, "2008 model Ford Focus ve Hyundai marka arabayı ben 19,5 bin liraya aldım ve 20 bin liraya satış fiyatı koydum. Ancak bu arabanın şu anda sıfırı 20 bin liraya düştü." diyor. Öz Burak Otomotiv sahibi Hayrullah Tuzcuoğlu ise ellerindeki araçları sattıktan sonra acil paraya ihtiyacı olan vatandaşların arabalarını daha düşük fiyata alarak satmaya çalışacaklarını, uğradıkları zararı bu şekilde de olsa biraz hafifletmeye çalışacaklarını dile getiriyor.

Ankara'da galericilik yapan Arda Otomotiv yetkilisi Mustafa Bektaş 2. el araç almak için gelen bir tek vatandaşın bile olmadığını ifade ederken, Konya galericiler Sitesi'nde otomobil satan Mehmet Karakaya, şunları dile getirdi: "Elimde şu an 40 otomobil var. Galeride kuş uçmuyor. Krizi aşmak için biz de 2-3 bin TL indirim yapacağız. Hükümet, ikinci elde noter satışını kaldırırsa bizim sektör de canlanır." İstanbul Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Akbal ise araç almak isteyenlerin ikinci el pazarını da yakından takip etmelerini tavsiye ediyor: "İkinci elde ÖTV indiriminden önce fiyatlar yüzde 35 düşmüştü. Eğer bir süre daha hareketlilik olmazsa yüzde 5'lik daha ilave indirim yapılır." Autocity'nin ortaklarından olan Akbal, araç almak isteyenlerin oto bayilerine akın ettiğini ancak oto galerilerinde henüz bir hareketlenme olmadığını kaydetti. Musa Özyürek, Aydın Hızlı, Saray Süt; Kayseri, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber