Sigortalar birleşiyor

Haber Giriş : 17 Aralık 2004 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu sağlık sigortacılığını birleştirmeyi hedefleyen Genel Sağlık Sigortası Sistemi, Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve Yeşil Kart kapsamındaki sigortalılar için yenilikler içeriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nca hazırlanan Genel Sağlık Sigortası Tasarısı Taslağına göre, bu kanunda belirtilen sosyal sigorta kurumlarına tabi olması gerekenler ilgili kanunların kapsamına girdikleri tarihten itibaren sigortalı sayılacaklar.

Herhangi bir sosyal sigorta kurumuna tabi olmayıp kazanç ve gelirleri yoksulluk sınırı üzerinde bulunanlar bir ay içerisinde bildirim formunu ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal sigorta kurumuna verdikleri tarihten itibaren sigorta kapsamına girecek.

Kazanç ve gelirleri yoksulluk sınırı altında bulunanlarla kimsesiz çocuklar, bakıma muhtaç kimseler, sığınmacı ve vatansızlar Sosyal Hizmetler ve Yardımlar Kurumu'nca tescil edildikleri tarihten itibaren sigortalı olacaklar.

Tescili yapılan sigortalılar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilere ülkede sabit bir sosyal güvenlik numaralandırma sistemi oluşturulduğunda verilecek sosyal güvenlik sicil numarası aynı zamanda genel sağlık sigortası sicil numarası olarak kabul edilecek.

Genel Sağlık sigortasının gerektirdiği, ödemeler ve her çeşit yönetim giderlerini karşılamak üzere, sigortalılar, işverenler ve devlet, genel sağlık sigortası primi ödeyecek.

İşsizlik Sigortası yardım ve hizmetlerinden yararlandırılanların hastalık ve analık sigortası hizmetlerine karşılık sigorta primlerinin hesabında esas alınan alt kazanç sınırı üzerinden hesaplanacak yüzde 12.5 prim kuruma aktarılacak. Ayrıca emeklilerin net maaşlarının yüzde 1'i genel sağlık sigortası payı olarak kuruma aktarılacak.

Prim oranı, prime esas kazancın yüzde 12.5'i olacak. Sağlık sigortası priminin yüzde 6'sı çalışanlar, yüzde 6.5'i de işveren tarafından karşılanacak. Bağ-Kur Kanunu, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında olanlar ile herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayanlardan prim ödeme gücü olanlar primin tamamını ödeyecek.

Prim ödeme gücü olmadığı tespit edilenler için devlet genel sağlık sigortası priminin tamamını ödeyecek.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber