Sağlık Sen, hizmette kalite için net maaşın 2300 TL olmasını istedi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mart 2009 13:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?NET MAAŞ 2300 TL, HAFTALIK NORMAL ÇALIŞMA 40 SAAT OLMALI?

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sağlık çalışanlarının ek ödeme hariç net ücretlerinin 2.300 TL, haftalık normal çalışma süresinin de 40 saat olması gerektiğini söyledi.

ANTALYA-Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği Uluslar arası Performans ve Kalite Kongresi'nde sağlık hizmetlerinde kalitenin sürdürülebilir olması için, sağlık çalışanlarının döner sermaye hariç net ücretlerinin yoksulluk sınırı olan 2300 TL düzeyine çıkartılması gerektiğini söyledi.

?Sağlık çalışanlarının iş motivasyonuna katkı sağlayacak ilk icraat; geçim derdi, ailesinin ve çocuklarının geleceği gibi insani kaygılarını giderecek bir yaşam standardına kavuşturmak olmalıdır? diyen Kaçar, Bu önlemin, ekonomik değil, psikolojik bir teşvik sayılacağını söyledi.

Kaçar, ?Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi bu psikolojik destekle başladığı ve çalışanlarının gelecek kaygıları giderildiği takdirde sağlık çalışanları; işine odaklanma, mesleki gelişimlerine önem verme, vatandaş memnuniyeti temelinde iletişim dilini geliştirme gibi, sunduğu hizmetin kalitesini artırmaya yönelik arayış içinde olacaktır. Böylece sistem daha insani bir boyuta taşınmış olacaktır. Sistem o zaman teşvik edici bir niteliğe kavuşacak, sağlık hizmetinde kaliteyi ve hasta memnuniyetini sağlamada etkin bir araç haline dönüşecektir? şeklinde konuştu.

NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ 40 SAATE İNMELİDİR

Kongredeki sunumunda, sağlıkta dönüşüm ile birlikte artan iş yükünü karşılamak için fazla süreli çalışmalar gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, ancak bu fazla çalışmanın karşılığında sağlık çalışanları hak ettiği ücreti alamamaktadır. Bizim mevzuatımızda kamu çalışanlarının haftalık çalışma süresi 40 saattir. Sağlık çalışanları için ise, Anayasal eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde haftalık normal çalışma süresi 45 saat olarak düzenlenmiştir? dedi.

Bir çok Avrupa Ülkesinde normal çalışma süresi 38-40 saat aralığında olduğunu kaydeden Kaçar, ?AB Çalışma Süresi Direktifi; bir sağlık çalışanının haftalık çalışma süresini, normal mesai, fazla mesai, nöbet dahil en fazla 48 saat olarak belirlemiştir. Haftalık maksimum çalışma süresi 48 saat olan ülkelerde de fazla mesai, nöbet gibi durumlarda emeğin karşılığını fazlasıyla almaktadırlar. Bizde bu süreyi ikiye katlayan durumlar oluşmakta ve çalışanlar hak ettiği ücreti alamamaktadır? şeklinde konuştu.



Sağlık-Sen'den performans sistemine eleştiri:

?TEŞVİK DEĞİL CEZA SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜ?

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, performansa dayalı ek ödeme sisteminin tabip dışı personel için teşvik değil ceza sistemi haline dönüştüğünü söyledi.

ANTALYA- Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, tabip dışı personelin performansa dayalı ek ödeme sistemi nedeniyle mağdur edildiğini belirterek, ?Özünde teşvik ve motivasyon sağlaması gereken sistem, tabip dışı personel için ceza sistemi haline dönüşmüştür? dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslar arası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'nde, 2004 yılından bugüne uygulanan performans sistemi tartışıldı. Kongre'ye katılan tek Sendika Başkanı olan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, yaptığı sunumda, ?nasıl bir teşvik sistemi olmalı? sorusuna cevap verdi.

Sistemin özünde teşvik ve motivasyon sağlamayı hedeflediğini hatırlatan Kaçar, ?ancak sağlık çalışanlarının çok büyük bölümünün gelirleri, aldığı döner sermaye ücretlerine rağmen kamu çalışanlarının ücretleri arasında alt sıralarda yer almaktadır? dedi.

DÖNER SERMAYE TAVAN ORANLARI ARTIRILMALIDIR

Kaçar, performans sisteminin adil bir zemine kavuşturulması için tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

?Performansa dayalı ek ödeme sistemi ile birlikte tabiplerin aldığı ek ödeme miktarı yüzde 600 oranında artarken bu oran tabip dışı personel için yüzde 90'ın altında gerçekleşmektedir. Özellikle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında ve Aile Hekimliğine geçilen bölgelerdeki Toplum Sağlığı Merkezleri'nde çalışanlar sistemin adaletsizliklerinden en büyük zararı gören kesimler haline gelmişlerdir.

Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında çalışan sağlık personeli ile II. Basamak sağlık kuruluşlarındaki tabip dışı personelin aylık aldığı ortalama döner sermaye tutarları, yüz binlerce sağlık çalışanının tavan oranlarının çok altında ek ödeme alabildiklerini ortaya koymaktadır. Sağlık hizmetlerini bir ekip hizmeti olarak değerlendirdiğimizde bu konunun hakkaniyet esasları çerçevesinde yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.?

?İZİN DÖNEMLERİNDE DE DÖNER SERMAYE ÖDENMELİ?

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, sağlık çalışanlarının yıllık izin, şua izni, hastalık nedeniyle raporlu olduğu dönemlerde döner sermaye alamamasını sistemin bir diğer eksik yönü olarak değerlendirirken şöyle dedi:

?Örneğin; 112 acil yardım personeli, görevi başında uğradığı kazaya bağlı sağlık raporlu olduğu dönemde ?Sen fiili katkı sunmadın? diyerek ek ödeme kapsamı dışında tutulmaktadır. Bu tablo; sistemin insani boyut açıdan sorgulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Öte yandan sağlık çalışanları gelir kaybı yaşamamak için yıllık izinlerini uzun yıllar kullanamamaktadır. İzin kullanmadan çalışan bir personelden verim alınabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle Sağlık-Sen olarak, yasal ve zorunlu izin dönemlerinde de sağlık çalışanlarının ek ödeme alması gerektiğini düşünüyoruz.?

?DÖNER SERMAYE GELİRLERİ EMEKLİ KESENEKLERİNE YANSITILMALI?

Kongre'deki sunumunda, döner sermaye gelirlerinin emeklilik keseneğine yansıtılması, mesleki risklerin döner sermayeden sigortalanması gibi önerileri de sıralayan Kaçar, konuşmasını şöyle tamamladı:

Performansa dayalı ek ödeme sisteminin faydasına inanıyor ve destekliyoruz. Ancak sistemin hedeflerine ulaşması ve sürdürülebilir kılınması için; temeli güçlendirilmiş, hakkaniyeti gözeten gerçek anlamda teşvik edici bir düzeye getirilmesi, değişen şartlara göre iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi ve gerçek anlamda teşvik edici nitelikte bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber