Vali Güler, Nevruz ateşinden atladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2009 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valiliğince düzenlenen Nevruz kutlamaları Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Nevruz Bayramı kutlamaları çerçevesinde Türk dünyası vakıf ve dernek temsilcileri, İstanbul Valisi Muammer Güler'i ziyaret etti. Güler konuklarını, Valilik Büyük Salonu'nda kabul etti. Temsilciler, Vali Güler'in Nevruz bayramını kutlayarak, çeşitli hediyeler verdi.

Vakıf ve dernek temsilcileri, İstanbul Valiliği'ndeki törenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Sultanahmet Meydanı'na yürüdü.

Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen Nevruz kutlamaları, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Muammer Güler törende yaptığı konuşmada, bugün, baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü, dünyanın en eski ve en zengin, barış ve dostluk bayramının kutlandığını ifade etti.

Nevruz'un hayatın akışı içerisinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan tortuları, kırgınlıkları, hüzünleri arındırma günü, her anlamda yeni gün olduğunu belirten Güler, ''Zengin ve derin bir medeniyet havzası olan yaşadığımız coğrafyada, binlerce yıldır baharın vesile edilerek kutlandığı Nevruz, her kültürle bağdaşabilen bir özelliğe sahiptir'' dedi.

Güler, Nevruz'un, binlerce yıldır Asya'nın steplerinden Balkanlar'a, Orta Doğu'dan Anadolu'ya kadar bir büyük coğrafyada yaşayanların, baharı, tabiatı, bereketi, temennileri, duaları birlikte büyütüp paylaşmalarının ve zenginleştirmelerinin adı olduğunu ifade ederek, tarihin derinliklerinden günümüze kültür ırmağından akıp gelen Nevruz kültürünün sonraki nesillere de akıp gideceğini söyledi.

-BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ

Toplumların birlik ve beraberliklerini korudukları sürece yaşama hakkına sahip olacaklarına işaret eden Güler, birlik ve beraberliklerin korunmasının, tarihe saygı göstermekle, geleneklere, göreneklere bağlılıkla ve onları yaşatmakla mümkün olacağını dile getirdi.

Muammer Güler, kültürün, bir milletin top yekun yaşama tarzı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gelenek ve görenekler, kültürün en önemli unsurlarıdır. Dil, edebiyat, sanat, inanç, örf ve adetler, bir milletin geçmişinden gelen ve paylaştığı değerlerdir. Bu değerlerden örf ve adetler, hem uzun zamanda oluşurlar, hem de değişimleri uzun zaman alır. Tarihin bilinen ilk devirlerinden beri, yaşadığını eski kaynaklardan öğrendiğimiz Nevruz şenlikleri de, bizim bu değerlerimiz arasındadır. Anadolu'da, Orta Asya'da, Kafkasya'da, Orta Doğu'da ve Balkanlar'da ortak coşku ve benzer etkinliklerle kutlanan Nevruz, aynı zamanda kardeş ülke ve topluluklarla aramızdaki tarihsel ve kültürel bağlarımızı güçlendirmektedir. Nevruz'un insancıl, paylaşımcı ve bütünleştirici yönüyle, dinsel ve ulusal sınırları aşarak umut, hoşgörü, kardeşlik ve dostluk günü olarak kutlanması, barış dolu gelecek için umutlarımızı artırmaktadır. ''

-KADİR TOPBAŞ-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, bahar bayramı olarak da kutlanılan Nevruz'un, yüzyıllardır bu toprakların asli değerlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Tarihin önemli vakalarının gerçekleştiği bir gün olarak da Nevruz'un milletin belleğine yerleştiğini ifade eden Topbaş, ''Nevruz bir coşku günüdür. Bugün yakılan ateş, şiddetin ve öfkenin değil, aksine ruhlarımızdaki sevginin, dostluğun ve kardeşliğin kandilidir'' diye konuştu.

Topbaş, bayram sevincini yaşarken ve yaşatırken şiddetin, kinin, nefretin dilinin tamamen terk edilmesi, sevginin, barışın, kardeşliğin evrensel dilinin yüceltilmesinin önemine işaret ederek, bugünlerin, birliğin, beraberliğin, kardeşliğin her zamankinden daha çok öne çıkması gereken günler olduğunu kaydetti.

Kadir Topbaş, ''Ortak bir vatana, ülkeye, bayrağa, istiklale, Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip olmanın, bu devletin vatandaşı olmanın onurunu, şerefini, 73 milyonluk vatandaşımızla birlikte yürekten paylaşıyoruz. İsteğimiz, birliğimize kasteden nefret tohumlarının yakılan Nevruz ateşlerinde yok olmasıdır. Kin ve nefret yayan nifak tohumlarının yerini sevgi, kardeşlik ve barış tohumlarının almasıdır'' dedi.

-ATEŞTEN ATLADILAR-

Konuşmaların ardından Güler, Topbaş ile 52. Tatbik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Nevruz ateşi üzerinden atladılar, Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsilen demir dövüp, yumurta tokuşturdular.

Törende ''Türk Kültüründe Nevruz'' konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Doğu Türkistanlı öğrencilerin dans gösterisi sunduğu, Silivri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi halk oyunları ekibinin sahne aldığı törende, TRT İstanbul Radyosu sanatçıları Gülseren Erdağ ve Rüstem Avcı konser verdi.

Sultanahmet civarında bulunan turistlerin de ilgi gösterdiği tören, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesindeki mehteran bölüğünün konserinin ardından pilav ve ayran ikramıyla sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber