Vakıf üniversitelerinin kuruluş şartları YÖK gündeminde

Haber Giriş : 24 Mart 2009 15:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, Genel Kurul toplantısında vakıf üniversitelerinin kuruluşunda aranacak şartları görüştüklerini belirterek, "Şu andaki hükümler tam uygulanabilir hükümler değil. Onları uygulanabilir hale getiriyoruz" dedi.

YÖK Genel Kurulu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında YÖK'te toplandı. Toplantıya öğle yemeği arası verildiği sırada, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç soruları yanıtladı.

Aranacak şartların "Gerçekçi, kontrol edilebilir ve denetlenebilir" olacak şekilde yapılandırılacağını anlatan Özgenç, şunları kaydetti:

"Eğer siz 'Ben üniversite yapmak için şu gayrimenkulleri kullanacağım' derseniz hakikaten o gayrimenkuller var mı yok mu onları görmemiz lazım. Şu anda 'Denizin ortasındaki arsayı da biz üniversite kurmak için gösteririz, gösterebiliriz' diyebilir bir vakıf. Mevcut sistemde böyle. Onların hepsini gerçekçi bir hale getirmek istiyoruz. Tamamen somutlaştırıyoruz. Bir üniversitenin kuruluşu başka şey, kurulmuş olan bir üniversitenin yükseköğretim faaliyetine başlaması başka şey."

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da sorular üzerine, toplantının yarın da süreceğini kaydetti.

Bu arada yetkililerden alınan bilgiye göre, vakıf üniversiteleri kurulurken mal varlıklarının kiralık olmasına artık izin verilmeyecek. Mevcut durumda vakıf üniversitelerinin binalarının, bir süre sonra kendi binalarına geçmeleri şartıyla kiralık olmasına müsaade ediliyordu.

Yapılacak değişiklikle, vakıf üniversitelerinin mal varlıklarının, arsalarının, üniversitelerin gelişebilmesine uygun yerlerde bulunmasına da dikkat edilecek.

Vakıf üniversitesi kurulabilmesi için başvuru sırasında aranan koşulların gerçeğe uygun olup olmadığı da araştırılacak. Örneğin gerekirse mal varlığı olarak gösterilen arsalara gidip görülecek.

Öte yandan YÖK Genel Kurul toplantısında, 2574 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun "Doçentliğe atama" ile ilgili maddesinde de değişikliğe gidilecek.

Bu çerçevede, doçentlik unvanı alındıktan sonra doçentlik kadrosuna atanabilmek için 5 yıl süre öngörülüyor. Aynı sürenin profesörlüğe atanmak için de geçerli olması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber