İçişleri, 'alımda yaş sınırlaması' davasını kaybetti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2009 10:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Üniversite mezunu genç, İçişleri Bakanlığı'na açtığı davayı kazandı

Üniversite mezunu Hataylı bir genç, belediye zabıta memurluğuna müracaat etmesine engel olan yaş sınırı ile ilgili İçişleri Bakanlığı'na açtığı davayı kazandı.

Danıştay 12. Dairesi'nde açılan dava 2 yıl sonra sonuçlandı. Danıştay, açılan davada İçişleri Bakanlığı'nın Belediye Zabıta Yönetmenliği'nin Zabıta Memurluğuna Atanma şartlarının 13. maddesinin B ve C bentlerinin, "Yazılı ve Sözlü Sınav" başlıklı 14. maddesinin 1'den 9 kadar olan maddeleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Danıştay'daki davanın sonucuna göre İçişleri Bakanlığı'nın söz konusu Belediye Zabıta Yönetmenliği'ni, hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı hükmüne vardı. Danıştay'ın bu kararının ardından İçişleri Bakanlığı'nın yönetmenlik değişimine gitmesi bekleniyor.

İçişleri Bakanlığı'nın bir yıl önce çıkarttığı yerel yönetimlere memur alımı ile ilgili yönetmenlikte 25 yaş sınırı koyması, binlerce KPSS adayını mağdur etmişti.

Askerliğini yapan ve KPSS de 80'in üzerinde puan alan her hangi bir üniversitenin yerel yönetiminden mezun KPSS adayları yaşadıkları sıkıntının giderilmesi için birçok yetkili birime müracaat etmişti.

Hiçbir sonuç alamayan mağdurlar, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Başbakanlık İletişim Merkezi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Meclis komisyonları, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'ndan da çare istemişti.

Bu sorun zaman zaman belediyelere zor anlar yaşattı. Zabıta veya itfaiye memuru almak isteyen Ankara, Antalya, Hatay'ın İskenderun ilçe belediyesi yaş sınırı yüzünden memur bulmakta zorlanmıştı.

Belediyeler, askerliğini yapmayan yerel yönetim mezunu memura sıcak bakmazken askerliğini yapanların yaş sınırına takılması KPSS'de yüksek puan alan birçok kişiyi olumsuz etkilemişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber