'İş aramayı iş edinin' krizde boşta kalmayın!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Mart 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 3.5 milyona yakın insan işsiz ve iş arıyor. Bunlara işinden memnun olmayanları da eklerseniz ortaya ciddi bir 'iş arama piyasası' çıkıyor. İşin uzmanı Secretcv Genel Müdürü Tütüncü

iş arayanlara işin püf noktasını şöyle anlatıyor: İş aramayı maaşlı bir iş gibi mesai edineceksiniz...

Ekonomik krizin vurduğu Türkiye'de işsizlik rakamları 3 milyonu aşarak rekora doğru koşarken, piyasadaki insan kaynakları şirketlerine CV yağıyor. Özellikle 2008'in son çeyreği ve krizin şiddetini gösterdiği 2009'un ilk aylarında işini kaybedenler ve işini kaybetme korkusu içinde olanlar bile iş arayışına girdi. İşsizliğin ne kadar etkili olduğunu ise ellerinde rekor sayıda CV biriken insan kaynakları şirketleri hissediyor. Veritabanlarında 7.5 milyon CV biriktiğini belirten Secretcv Genel Müdürü Okan Tütüncü, kuruldukları 2000 yılından bu yana iş bulmak için başvuran sayısının bu dönemde rekor seviyeye ulaştığını dile getiriyor. Tütüncü milyonlarca insanın iş aradığı kriz ortamında herkesin merak ettiği 'Krizde iş bulmanın püf noktası nedir' sorusuna cevap veriyor:

KENDİNİ İYİ ANLAT RAKİBİNİ ELE

'İş bulamadığından şikayet eden birçok adayın nasıl iş aradığına baktığınızda iş bulmak için yapmaları gereken birçok şeyi yapmadıklarını görüyoruz. İş aramak aslında ciddi bir iştir ve aday maaş aldığı bir işi nasıl sabahtan akşama kadar özveriyle yapıyorsa iş arama konusunu da ciddiye almalı ve gereken her şeyi yeterince özveriyle yapmalı, çaba sarf etmeli. Bu süreçte nasıl CV oluşturmaları gerektiğini, hangi ilanların kendilerine uygun olduğunu, hangi ilanlara başvurmaları gerektiğini anlayabilmeli, başvurular özellikle de bir ön yazı ile yapmalı. Aday bu ön yazı ile İK yöneticisine kendini iyi anlatabilirse birçok rakibinin önüne geçebileceğinin farkında olmalı. Altını çizmek isterim, iş aramak bir iştir.'

Deşifre olmaktan korkanlar var

İŞ başvuruları ve iş arayan aday sayısı son dönemlerde yüzde 30'luk bir artış gösterirken ilan yayınlayan firma sayısı ise yüzde 15 oranında düştü. Krizle beraber işten çıkarılma kaygısı yaşayan adaylar yeni iş bulamayacağından endişe ederek yeni iş arayışına girmekten çekiniyor. İş arayışının açığa çıkmasından korktukları için bu dönem daha temkinli yani kendisini çok deşifre etmeden iş arıyorlar. Çünkü işten ayrılırsa ya da çıkarılırsa iş bulamayacağını düşünüyor. Dolayısıyla iş arayan sayısı daha fazla olmasına rağmen tam olarak rakamlara yansımıyor.

İşi olanlar daha çok iş arıyor

VERİTABANIMIZDA CV'si olanların yüzde 45'i şu an bir işte çalışmayanlardan, yüzde 55'i de daha iyi koşullarda iş arayanlardan oluşuyor. Veritabanımızın çok ciddi bir bölümünü bir işte çalışıyorken iş arayanlar oluşturuyor. 2008 yılında Secretcv.com olarak yaklaşık 17 bin kişiyi bizim aracılığımızla işe yerleştirdik. İş arayışında yapılan en önemli hatalardan biri size iş bulması için tanıdıklarınıza koşmanızdır. Şunu unutmamak gerekir ki işi ancak kişi kendi bulabilir. Hiç kimse bir başkası için iş aramaz. Kimse kişiyi kendi kadar tanımayacağı için doğru yönlendirmelerde bulunamayabilir.

En fazla perakende sektörü eleman arıyor

l Secretcv'de Şubat 2009'da iş başvurusunda bulunan sayısı 114.308. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 58.736 idi.

l En fazla iş ilanı yayınlayan sektör Perakende

l En fazla iş ilanı yayınlanan bölüm Satış

l En fazla iş başvurusu yapılan sektör Bilişim/İnternet, Mağazacılık/Perakendecilik, İlaç.

Sertaç AKDOĞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber