Taşıt vergisinde kasko değeri üzerinden indirim yapmak mümkün

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 02 Nisan 2009 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Taşıt vergisinde kasko değeri üzerinden indirim yapmak mümkün. Aracın kasko değerinin yüzde 5'i vergiden daha az ise bir alt kademeden ödeme yapıyorsunuz

Kriz ortamında her harcamadan tasarruf etmenin yollarını arayan vatandaşlar, 2004 yılından buyana uygulamada olan bir düzenlemeye göre, taşıt vergilerini daha düşük ödeme imkânına sahip. Özellikle silindir hacmi ve yaşı büyük araç sahipleri aracın motorlu taşıtlar vergisi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebiliyorlar. İndirimden faydalanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması şart değil fakat araç sahiplerinin indirim için başvuru yapmaları gerekiyor.

HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

Vatandaşların indirim kapsamında olup-olmadıklarını görebilmeleri için önce, taşıtlarının kasko sigorta değerinin yüzde 5'ini hesaplamaları gerekiyor. (Kasko değer listesi, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından yayınlanıyor. Bu listeye www.tsrsb.org.tr/tsrsb internet adresinde ulaşmak mümkün.) Sonra, taşıtın yaşı ve silindir hacmine göre vergisinin tespit edilmesi gerekiyor.

2004'E KADAR GERİ ALINIYOR

Uygulamaya göre kasko değerinin yüzde 5'i tarifedeki motorlu taşıtlar vergisi tutarından düşük ise aynı yaş grubundaki bir alt kademeden vergi ödeniyor. İndirimden yararlanmak için vergi dairesine yazılı başvurmak gerekiyor. Uygulama 2004 yılından itibaren geçerli olduğu için geçmiş dönemlerde fazla ödenmiş vergiler geri alınabiliyor.

İkinci elde yüzler güldü

Sıfır kilometre otomobillerde özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimiyle yaşanan fiyat düşüşü, ikinci el otomobillere de yüzde 20'ye ulaşan oranlarda yansımaya başladı. Fiyatların düşmesi kredi almak istemeyen ya da toplu parası olduğu için sıfır kilometre araç düşünmeyen vatandaşlar için de fırsat oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber