Erdoğan: Seçmen 'Yola devam edin ama kendinizi gözden geçirin' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2009 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NEVSAL ELEVLİ LONDRA / AA

Başbakan Erdoğan, 29 Mart'ta seçmenlerin verdiği mesaj için, ?Bu, şunu gösteriyor: Biz size güveniyoruz, inanıyoruz, yola devam edin ancak biraz da kendinizi gözden geçirin? dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yaptığı ?Küresel Kriz ve Türkiye'nin Rolü? konulu konuşmada, 29 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını değerlendirdi:

?Partimiz ikinci ve üçüncü olan muhalefet partilerinin aldığı oyların toplamına eşit bir oy almıştır. Bütün bu sıkıntılara rağmen, Avrupa'nın değişik ülkelerinde biliyorsunuz şu anda hükümetler gidiyor, hükümetler bozuluyor. Tüm bunların ciddi tesirleri var.

Geçmişte, 1990'lı, 2000'li yıllardaki krizlerde 15-20 puan arasında seçimlerde kaybetmek suretiyle iktidardan düşen partiler olmuştur bizim ülkemizde. Bunları da yaşadık. Fakat bu seçimde yere sağlam basan bir anlayış olması hesabiyle biz kendimizle yarıştık, yani muhalefetle değil.?

?Toplamları kadar oy aldık'

?Oyumuzda biraz düşüş oldu ama yine ikinci ve üçüncü sıradaki muhalefet partilerinin toplam oyu kadar oy aldık ve Türkiye genelinde de toplam belediyelerde, diğer siyasi partilerin tamamının aldığı belediyelerden daha fazla belediye aldık. Bunların içinde de 16 büyükşehir belediyesinden 10'u var. 65 il belediyesinin 35'ini de biz aldık. Belde belediyelerinin de yarıdan fazlasını biz aldık. Böyle bir konu ortada. Tabii küresel krizin etkilerine ve işsizliğin yükselmesine rağmen bu oranda bir desteği elde ettik.?

?Nerede ne oldu, göreceğiz'

?Bu, şunu gösteriyor: Biz size güveniyoruz, inanıyoruz, yola devam edin ancak biraz da kendinizi gözden geçirin; olay budur. Biz de şu anda yola emin adımlarla yürüyoruz. Tabii ki kendimizi de gözden geçirmek suretiyle nerede ne oldu bunu göreceğiz ve o yörede yapılacak 2011'deki milletvekili seçimlerinde de inanıyorum ki asıl oluşturulan zemine partimiz oturacaktır. Halkımızın teveccühünü kazanacaktır.?

?Tabii elbette seçimlerde milletimiz hem iktidar partimize hem de muhalefet partilerine önemli mesajlar verdi ancak burada en önemlisi, halkımız ?istikrara, güven ortamına, AB katılım sürecine devam' demiştir; çıkan budur. Yine Türkiye'de seçmen, küresel krize karşı kararlı bir şekilde uyguladığımız tedbirleri de bana göre onaylamıştır. Bu yönde de hükümetin açılımlarını desteklediğini demokratik seçimler yoluyla ifade etmiştir.?

GÜNEYDOĞU'DAKİ SEÇİM SÜRECİ:

?Vatandaşlar tehdit edildi'

Başbakan Erdoğan, konakladığı The Dorchester Otel'de de soruları yanıtladı. Erdoğan, yerel seçim sonuçlarını değerlendirmelerinin mümkün olmadığını belirten Genelkurmay'ın ?Ancak, bu durum, özellikle Güneydoğu Anadolu'da alınan sonuçların nedenleri üzerinde düşünmemize de engel değildir? ifadesini kullanması konusunda şunları söyledi: ?Ben de şu anda yetkili konumdayım ve o bölgede seçim yarışının içinden çıkmış birisiyim. Hangi şartlarda, nasıl bir seçim yaşadığımızı açıkladık. Yani tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır. Vatandaşlar, evlerinin altından atılmış mektuplarla ciddi tehditler almıştır. Yani demokratik ortamdır buna diyemem. Sıkıntılı bir ortamda ne yazık ki Güneydoğu'da bir seçim yaşanmıştır. Ama buna rağmen birilerinin iddia ettiği gibi, şu anda seçimin oradaki neticesinde, Güneydoğu'da da, Doğu'da da yüzde 34.24 gibi bir oy oranıyla, miktara vurduğunuz zaman da partimiz yine birinci parti olarak çıkmıştır. Güneydoğu'da da Doğu Anadolu'da da, bunun altını özellikle çiziyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber