Memur, özel telefon görüşmesini cebinden ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Nisan 2009 09:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel krizle birlikte vergi gelirlerindeki düşüşün ardından Maliye, kemer sıkma politikasını artırdı. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) uyarısı doğrultusunda son iki yıldır mal alımlarını azaltan Maliye, son olarak telefon tasarrufuna el attı. Türk Telekom ile e-fatura anlaşmasının imzalanmasının ardından özel görüşmelerin parası memurun cebinden çıkacak.

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan tarafından bakanlık bünyesinde uygulanmak üzere merkezî birimler ve 81 ilde bulunan defterdarlıklara geçen hafta gönderilen yazıda, "Tespit edilen özel görüşme ücretleri harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerince sistem üzerinden kontrol edilecek ve muhasebe birimleri veznelerine yatırılması sağlanacak." denildi.

Maliye Müsteşarı Aktan tarafından gönderilen yazıda, telefon görüşmelerine ilişkin ödeme emrinin Maliye'nin SGB.Net sistemi tarafından otomatik olarak oluşturulup birim yöneticileri ile ilgili personelin elektronik adresine aktarılacağı ifade edildi. Maliye'ye bağlı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 31 Aralık 2008 tarihli Harcama Yönetimi Genelgesi ile bakanlığın harcama taahhüt süreçlerinin elektronik ortama aktarılması amacıyla 'harcama yönetim modülü' geliştirildi. Telekom ile yapılan protokol kapsamında Maliye Bakanlığı'nın merkez ve taşra birimleri, telefon faturalarının elektronik ortamda alınması tamamlandı. Bu ay sonundan itibaren posta yoluyla fatura gelmeyecek.

IMF'nin uyarısı doğrultusunda son iki yıldır kamuda kemer sıkma yoluna gidiliyor. Bu doğrultuda son iki yılda devletin mal alımlarında azalma meydana geldi. Kamu adına her türlü kâğıt, kırtasiye, büro malzemesi, aydınlatma ve ısıtma araçları, temizlik malzemeleri, motorlu taşıt alımı gerçekleştiren Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) hasılatı önceki yıllara göre düşüş gösterdi. 2006 yılında 916,7 milyon liralık mal alımı gerçekleştiren genel müdürlüğün geçen yılki hasılatı 795 milyon TL'de kaldı.

Ödeneği aşana ceza yolda

Bütçe açığını azaltmak ve gereksiz mal alımının önüne geçmek için 'ödenek yanmasın' uygulamasına geçen Maliye, yeni bir tasarruf kalemi üzerinde daha duruyor. Buna göre tüm birimler kendilerine tahsis edilen miktarla sınırlı kalmak kaydıyla harcama yapabilecek. Ödeneğini aşanlara ise para cezası verilecek. Tedbirlerin uygulama sonuçları ise üçer aylık dönemler halinde raporlanacak. Uygulama kapsamında ihtiyacı olmayan birimlere ödenek gönderilmesinin de önü kapatılmış oldu. Öte yandan ödeneğini aşan harcama yetkilisine Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası'na göre ceza verilecek. Bu kapsamda, ilgili yöneticiye her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dahil bir aylık net ödemelerinin iki katına kadar para cezası verilebilecek.

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber