Borsa'daki büyük operasyonda dinlemeye takılan iki vekil

Haber Giriş : 04 Nisan 2009 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİYET GAZETESİ HABERİ

AKP'li ve CHP'li iki vekil dinlemeye takıldı

Borsada manipülasyon iddiasıyla başlatılan soruşturma milletvekillerine kadar uzandı. AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak ile CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal dinlemeye takıldı. Milletvekillerinin dosyalarının dokunulmazlıkları nedeniyle ayırıldığı iddia edilirken, AKP'li Budak, telefon dinlemesine takıldığı Akın Şapçı ile Keşan'dan tanıştıklarını, borsa işleri hakkında konuşmadığını belirtti.

Operasyon kapsamında adı geçen CHP Milletvekili Çetin Soysal'ın cep telefonunun dinlenmediği belirtildi. Ancak, Bekir Sani Karayal ile yaptığı görüşmelerin Karayal'ın telefonu takip edilirken Soysal'ın da dinlemeye takıldığı öğrenildi. Konuşmaların soruşturma dosyasına girdiği belirtilirken, Soysal'ın ?keriz silkeleme' yöntemiyle küçük yatırımcının zor durumda bırakıldığı hisselerde işlem yaptırdığı öne sürüldü.

?Haksız kazancım yok'

Soysal, ?borsada manipülasyon? iddiaları ile ilgili soruşturmada adı geçen hiç kimseyle hareket ederek haksız kazanç sağlamasının mümkün olmadığını belirtti. Soysal, ?borsada manipülasyon? iddiaları kapsamındaki soruşturmayla ilgili kendine isnat edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Soysal şöyle dedi:

?Zaman zaman kendi yatırım hesabımdan borsada işlem yapmış olmama rağmen, söz konusu haberde adı geçen hisselerle ilgili kesinlikle hiçbir kazancım söz konusu olmamıştır. Bu durum banka ve SPK kayıtları ile de sabittir. Söz konusu grupla birlikte hareket ettiğim intibası uyandırma çabaları, TBMM'de yürütmüş olduğum 163 soru ve 20 Meclis araştırma önergesini, bunlara dair çalışmaları engelleme kastı ile tamamen sansasyonel kaygılarla kaleme alınmış hukuki dayanaktan yoksun, mesnetsiz iddialardır.?


AKŞAM GAZETESİ HABERİ

Manipüle etmedim zarara bile uğradım

Borsada manipülasyon yaptığı iddia edilen CHP Milletvekili Çetin Soysal, AKŞAM'a konuştu: Gözaltına alınanlardan birini tanıyorum ama bu görüşmeden karım olmadı

Soysal, gözaltındaki kişilerden birisi ile telefon görüşmelerinin olduğunu doğrularken, bu görüşmeler sonucunda da bir karı olmadığını kaydetti. Soysal, 'Evet bu şahıslardan bir tanesini tanıyorum ve kendisi ile görüşmelerim olmuştur; kağıt tavsiyesi konusunda da telefon görüşmelerim olmuştur. Ancak bu görüşmeler sonucunda bir kar elde etmiş değilim. Hatta bunun önerdiği kağıtlardan birisinde zarara uğratıldım. Dolayısıyla manipülasyon yapılması ve bununu sonucunda kazanç sağlanması iddialarıyla benim bir ilgim yoktur' diye konuştu.

Benim gizli saklım yok

Borsa ile ilgilenmenin etik olup olmadığı konusunda da yaygın bir yanlış algılama olduğunu savunan Soysal, 'Borsa ile ilgilenmek etik değildir denilemez. Ne zaman etik olmaz. Eğer karar verici konumunda olursanız olmaz. Benim böyle bir durumun yok. Gizli saklım da yok. Her şeyi kendi kişisel hesabımdan kendi ismim üzerinden yapıyorum. Kendi üzerime kayıtlı telefonumdan görüşmelerimi yapıyorum. Yani her şey şeffaf, açık, net. Hesap hareketlerim de incelendiğinde kar değil, zarar ettiğim görülmektedir. Dokunulmazlığımın kaldırılmasına da itirazım olmaz' dedi.

Krizde yüklü miktarda para kaybettiler

KÜRESEL finans krizi nedeniyle bazı dalgalanmaları öngöremeyen Karayal, para kaybettiği dönemlerde, kaybettiği paraları geri kazanabilmek için 'keriz silkeleme' operasyonuna hız verdi. Hisse değerlerini arttırmak istedikleri şirketlerle ilgili söylentileri arttırdı. Karayal, bazı hisse senetlerini borsada değer kazanmadan önce depoladığı, hisselerdeki artışın ardından işleme koyduğu belirlendi.

Öztürk çeteyle 3 ay önce bağlantı kurdu

POLİSİN tespitlerinden yola çıkılarak hazırlanan SPK raporuna göre, Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk, 3 ay önce Van Et, hisselerinin değer kazanması için çete elebaşı Bekir Sani Karayal ile temas kurdu. Karayal ile Öztürk, telefon görüşmeleri dışında bazı otel ve lokantalarda da bir araya geldi. Bu buluşmalar polis tarafından fiziki takiple belgelendi. Öztürk ve Karayal arasındaki görüşmelerin ardından Van Et'in hisseleri ile ilgili manipülatif hareketler gözlendi. Elebaşı Karayal, Van Et'in hisselerine yoğun talep olacağı söylentilerini yaydı. Polis bir yandan telefon takibinde yapılan konuşmaların şifrelerini çözerken, bir yandan da Van Et'in Borsa'daki işlemlerini takip etti. Son 3 ayda yapılan görüşmelerle birlikte Van Et hisseleri tavan yaptı. Öztürk'ün, yapılan işlem karşılığında Karayal'a yüklü miktarda komisyon verdiği iddia edildi.

Çetin Soysal da telefona takıldı

CHP Milletvekili Çetin Soysal'ın cep telefonu dinlenmedi. Ancak Bekir Sani Karayal ile yaptığı görüşmeler, Karayal'ın telefonu takip edildiği için dinlendi. Konuşmalar soruşturma dosyasına girdi.

Soysal'ın keriz silkeleme yöntemiyle küçük yatırımcının zor durumda bırakıldığı hisselerle ilgili işlem yaptırdığı belirtildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 45 kişi ile aranan 9 kişinin hesaplarına ihtiyati tedbir konulması için savcılığın girişim başlattığı kaydedildi. Bu arada polis, gözaltındaki kişiler için 2 gün ek gözetim süresi aldı. 45 kişinin ifadelerinin alınmasına henüz başlanmazken pazartesi günü sabah saatlerinde Şişli Cmhuriyet Savcılığı'na sevk edilmeleri bekleniyor.

A. Rezzak ORAL / ANKARA- Devrim TOSUNOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber