Dolarda düşüş sürer, faiz yüzde 13'e geriler

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Nisan 2009 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uluslararası arenada krize karşı atılan adımlar ve IMF'yle görüşmelere başlanma kararı alınması piyasaları olumlu etkiledi. 1.60 TL'nin altına inen dolardaki düşüşün sürmesi, faizin de yüzde 13'e düşmesi bekleniyor.

G-20 Zirvesi'nde küresel krizi önlemek amacıyla dünya liderlerinin gösterdiği çabalar ve Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelere yeniden başlama kararı alması piyasaları olumlu etkiledi. Küresel piyasalardaki yükselişin de etkisiyle dolar, 1.60 TL'nin altına gerilerken, faiz oranları ise gösterge kağıtta yüzde 13,5 seviyesinin altını gördü. Cuma günü, 27.000 puanın üzerini zorladıktan sonra yönünü aşağı çeviren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise haftanın son işlem gününü 140 puanlık düşüşle 26.631 puandan tamamladı. G-20 Zirvesi'ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün IMF ile olumlu ilerlemeler sağlanacağı ve takvim belirleneceğine yönelik sözleri de piyasalarda olumlu karşılandı. Dolardaki düşüşün sürmesi, faizin de yüzde 13'e gerilemesi bekleniyor.

Borsada dalgalı seyir

İMKB cuma günü dalgalı bir seyir izledi. Dış borsalardaki yükselişin de etkisiyle cuma günü 27.180 puanı gören İMKB, daha sonra 26.479 puana geriledikten sonra günü yüzde 0,52 düşüşle 26.631 puandan tamamladı. Yatırım Finansman Menkul Değerler Stratejisti Fatih Mehmet Baykan, kâr satışları yanında ABD'deki tarım dışı istihdam verisinin endeksteki düşüşte etkili olduğunu söyledi. Düşüşün 26.000 seviyesine kadar sürebileceğini belirten Baykan, borsanın daha sonra tekrar yükselebileceğini kaydetti.

Dolarda düşüş sürüyor

Perşembe günü 1.62 TL seviyelerinde seyreden dolar, 1.5820 TL'yi gördükten sonra, 1.59 TL seviyelerinden günü tamamladı. Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerine son vermesine karşın, dolardaki düşüşün sürmesi, aşağı önlü baskının da olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, düşüşün bir miktar daha sürebileceğini kaydediyor. IMF anlaşmasının tamamlanacağına yönelik gelişmelerin hız kazandığına dikkat çeken İş Yatırım Risk Yönetim Müdürü Evren Bolgün, doların önümüzdeki 1 hafta içinde 1.55 TL seviyesine gerileyebileceğini söyledi. Reel kesimin döviz arzının, döviz yükümlülüklerinden az olduğunu hatırlatan Bolgün, dolarda 1.50-1.55 TL seviyesinin altına hızlı bir hareket yaşanmasını ise beklemediğini kaydetti.

Faiz oranlarında ise düşüş sürüyor. 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kağıtta bileşik faiz, 0.08 puan düşüşle yüzde 13,56 seviyesine geriledi. Küresel piyasalarda risk iştahının yeniden artmaya başlamasıyla birlikte bono piyasalarına yönelik fon girişi, faizlerin de gerilemesine yol açıyor. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın yüzde 10,5 olan kısa vadeli faizleriyle, bono faizleri arasındaki makasa dikkat çekiyor ve faizlerdeki düşüşün süreceğini vurguluyor. Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 10 düzeyine indirmesi beklenirken, bono faizlerininin faizlerin önümüzdeki günlerde yüzde 13 seviyesini görebileceği kaydediliyor.

Öte yandan Hazine, gelecek hafta üç tahvil ihalesi birden düzenleyecek. Piyasalar açısından yurtdışı ve IMF'nin yanı sıra bu tahvil ihaleleri de önemli olaak. 6 Nisan Pazartesi günü 4 yıl (1589 gün) vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesi yapacak olan Hazine, 7 Nisan Salı günü de Türk Lirası cinsinden 22 ay (665 gün) vadeli iskontolu tahvil ile 5 yıl (1820 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli değişken kuponlu tahvil ihalesi düzenleyecek. Hazine, satılacak kağıtların ilk kupon ödemesinin belirlenmesinde kullanılacak 3 aylık oranı yüzde 3,57 olarak belirledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber