Sigara ani bebek ölümüne yol açıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Nisan 2009 15:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yeni bir araştırmaya göre, hamilelikte ve doğum sonrası annenin sigara içmesi ani bebek ölümü sendromu için en büyük risk faktörü olduğu açıklanıyor.

Sleep dergisinde yayınlanan araştırma, bebeklerin yüksek düzeyde sigara dumanına maruz kalmasının artan uyanıklılık, kas niteliği, kalp oranı ve nefas alma-vermeyle ilişkisi bulundu.

Melbourne'den Monash Üniversitesi Ritchie Bebek Sağlığı Araştırma Merkezi'nden Rosemary Horne, ani bebek ölümü sendromunun, normal gibi görünen bebeklerin kortikal yolaklarını zayıflatabildiğini söyleyrek, bunun Amerika'da bebek ölümüne yol açan üçüncü neden olduğunu belirtti.

Araştırmada annesi hamileliği boyunca günde ortalama 15 sigara içen annelerin sağlıklı ve zamanında doğan 12 bebeği kapsıyor. Gündüz uykusu boyunca onların kortikal cevapları gözlendi ve anneleri hiç sigara içmeyen 13 sağlıklı bebekle karşılaştırıldı.

2-4 haftalık, 2-3 aylık ve 5-6 aylık bebeklerde polysomnograph (uyku esnasında beynin elektrik aktivitelerini, göz hareketlerini, kas aktivitelerini, kalp atım oranını, respirasyon sayısı, hava akımını, kan oksijen oranı gibi değişik vücut hareketlerini kaydeden bir testtir) testi uygulandı. Sonuçlara göre ise, annesi sigara içen bebeklerin ani bebek ölümü sendromunun en büyük risk faktörü olduğu tespit edildi.

Araştırmacılara göre, batı taşralarda hamile kadınların yüzde 15 ile yüzde 25'inin hamilelikleri boyunca sigara içtiklerini belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber