Sağlık operasyonu sanıkları yargı önünde

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 19:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ESKİŞEHİR'de ihaleye fesat karıştırdıkları öne sürülen aralarında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seraceddin Çom'un da bulunduğu 25 kişinin yargılanmasına başlanırken, sanıklar suçlamaları kabul etmediler. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Dr. Seraceddin Çom katılmadı.

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin 12 Ekim 2008 tarihinde düzenledikleri operasyonda ihaleye fesat karıştıkları ve haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen aralarında Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seraceddin Çom ile hastane yöneticileri, medikal firma yetkilileri ve müteahhitlik firma çalışanlarının bulunduğu 30 kişi gözaltına alınmıştı. Zanlılardan Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Zeynep Gökçek ile Erdal Ayhan, Bilal Ayhan, Ali Benzer, Hasan Kaytan ve Yavuz Erşan tutuklanmış, aralarında Dr. Seraceddin çom'un da bulunduğu diğer zanlılar serbest bırakılmıştı.

Olayla ilgili olarak aralarında Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seraceddin Çom'un da bulunduğu 6'sı tutuklu toplam 25 kişi hakkında kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen temizlik, yemek, hizmet alımı, otelcilik hizmeti, personel alımı ve benzer ihalelerde usulsüzlük yaptıkları, ihalelere fesat karıştıkları ve nüfuz kullandıkları iddiasıyla Eskişehir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Bugün yapılan duruşmaya tutuksuz sanıklardan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seraceddin Çom, Metin Baydar, Selim Yakın, Suat Saygılı ve Mehmet Dindar katılmadı.

Diğer sanıklar Erdal Ayan, Hamdullah İzci, Yavuz Erşan, Fethi Yücel, Zehra Ormanoğlu, Ayhan Boz, Bilal Ayhan, Zeynep Gökçek, Yılmaz Özyurt, Murat Ataklı, Bülent Topçu, Hasan Kaytan, Karabatur Koç, Murat Uçar, Nuri Bilgili, Mesut Yalçın, Kadir Kılıçoğlu, Recep Baydar, Ali Benzer ve aynı adı taşıyan akrabası Ali Benzer'in katıldığı duruşmada sanıklar suçlamaları kabul etmedi.

Tutuklu sanıklardan Bilal Ayhan, yaklaşık 15 yıldır devlet dairelerinde iş yaptığını söyleyerek, ?Çok ağır bir suçlama ile suçlanıyoruz. Yaklaşık 15 yıldır devlet dairelerine iş yapıyorum. Bir arabam ve kredi ile aldığım bir evim var. Başka da bir malım yoktur. bir araya gelmemiz mümkün olmayan şirketler ile örgüt kurduğumuz iddia edilmektedir. İhalelere fesat karıştırmadık. Bir takım telefon görüşmelerinin bir kısmı alınarak üzerime suç atılmaktadır. İhaleye katılacak firmaları telefon ile sormam suç değildir. Kamu kurumunu arayarak şartname bedelini sormam da suç değildir. Kolaylıkla internet sayesinde ulaşılan ihale şartları telefon ile sormam suç olarak sayılmaktadır? diye konuştu.

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı olan ve tutuklu yargılanan Dr. Zeynep Gökçek de duruşmada gözyaşları içinde verdiği ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. Yapılan soruşturmada telefon görüşmelerinin bir bütün olarak alınmadığını ayrı ayrı değerlendirildiğini öne süren Gökçek, ?Anayasada suç ispatlanana kadar sanıkların masum olduğu belirtilmektedir. Ancak hakkımızda düzenlenen fezleke ile suçlu olarak ilan edildik. Ben örgüt üyesi değilim, yardım etmedim ve etmem? dedi.

Eskişehir'de 2004 yerel seçimlerinde AKP'den Odunpazarı Belediye Başkan aday adayı olan tutuksuz sanık Ayhan Boz, kendisinin ihalelere fesat karıştırmadığını söyledi.

Mahkeme heyeti 6 tutuklu sanığın tahliye istemine kabul etmedi. Heyet, yurtdışında olması nedeniyle mahkemeye mazeret dilekçesi gönderen Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seraceddin Çom ile duruşmaya katılmayan tutuksuz sanıklar Metin Baydar, Selim Yakın, Suat Saygılı ve Mehmet Dindar'ın dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

ÇOM HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin yaptığı teknik takip sonucunda gözaltına alınan Dr.Seraceddin Çom, 16 Ekim 2009 tarihinde polisler tarafından adliyeye sevk edilmiş, cumhuriyet savcılığında ifadesi alındıktan sonra nöbetçi mahkemeye sevk edilmeden serbest bırakılmıştı. Bir süre Eskişehir Sağlık Müdürlüğü görevinde de bulunan Dr. Seraceddin Çom, 2007 seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olmuştu.

Cumhuriyet savcılığının hazırladığı iddianamede Dr. Seraceddin Çom'un ihaleye hile, vaat, tehdit, nüfus kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat Karıştırdığı veya teşebbüs ettiği öne sürülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber