Üniversitenin yolu OGES'e uzanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6, 7, ve 8'inci sınıf öğrencileri için yükseköğretim çok uzak görünse de, üniversiteye girmenin yolu aslında Anadolu ve Fen liselerinin taşlarıyla döşeli. İyi bir lise eğitimi için ise ilk adım OGES.

HAZİRAN'DA yapılacak Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanan gençler şimdi size çok uzak gelen üniversitenin kapıları, anadolu ve fen liselerinde alacağınız iyi bir eğitimle aralanıyor. Dolayısıyla yapmanız gereken şey, iyi bir lise eğitimi alarak üniversiteyi kazanmak olmalı. MED Dersanesi Rehberlik Öğretmeni Cüneyt Kılıç üniversite yolunda sizlere yardım edecek olan Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) hakkında bilgi verecek.

ÜÇ YIL ÖNCEDEN PLANLAYIN

ÖĞRENCİLERİ 120 dakikalık sınavla deneyip, yarış atına döndürdüğü için eleştirilen Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı (OKS) tarihe karışırken ilköğretim 6, 7, ve 8'inci sınıf öğrencileri için geçen yıl yeni bir dönem başladı. Öğrenciler Basamaklı Sınav Sistemi olan Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) ile tanıştı. Sistemdeki değişiklikle 6,7 ve 8'inci sınıflarda öğrenim gören öğrenciler her yıl sınava girecek. OGES Seviye Belirleme Sınavı (SBS), ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) iki ana ölçütünden oluşuyor. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler de OGES'e göre yapılacak.

AMAÇ SINAV STRESİNİ AZALTMAK

YENİ sistemle ortaöğretime geçişin sürece yayılması ve yerleştirilmelerin daha objektif yapılması hedeflenirken aynı zamanda, YBP ile okul derslerinin ve sınavlarının önemini arttırılmaya çalışılıyor. Sınav stresinin azaltılması ve eğitimde sonucun değil sürecin takip edilmesi isteniyor. SBS, 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin Haziran ayı içerisinde girecekleri Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil ile Fen Bilimleri sorularından oluşuyor. YBP ise 6. 7. ve 8. sınıftaki öğrencilerin, sınava girdikleri yıl okuldaki başarı durumlarının SBS puanlarını etkilemesidir.

Üç yılda sınıf puanı nasıl hesaplanıyor?

Her yıl alacağınız SBS puanınız ve sahip olduğunuz YBP, hesaplanarak o yılın Sınıf Puanı (SP) bulunacak. Üç yıl boyunca alınan sınıf puanları hesaplanarak ortaöğretim kurumlarına girmenizi sağlayacak olan Ortaöğretime Yerleştirme Puanınız (OYP) ortaya çıkacaktır. Sınıf puanlarınızın yüzdelik dilimleri aşağıda tablo ile gösterilmektedir. Bu yıl 8.sınıfta olanlar 6'ıncı sınıfta henüz böyle bir sınav olmadığı için sınava girmediler. Dolayısıyla puanları hesaplanırken 7.sınıf, sınıf puanlarının yüzde 40'ı; 8.sınıf, puanlarının ise yüzde 60'ı alınacak. SBS' ye girmeyen öğrencinin o seneki SBS puanı, en düşük puan olarak kabul edilecek. SBS' de en düşük kat sayı, eşitliği bozmaması için yabancı dil sorularına verildi. Okulun başarısı ise öğrencinin genel başarısını etkilemiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber