Mersin Üniversitesi zorunlu yabancı dil eğitiminde neler değişti?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 20:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil Ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik

28/7/2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil Ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. 10 Nisan 2009 tarih ve 27196 sayılı resmi gazetede yayınlanan değişikliğe göre:

1- Önceki yönetmeliğin 9.maddesinde hazırlık sınıfında daha önce başka bir üniversitede yabancı dil hazırlık sınıfı okuyup başarılı olduğunu belgeleyenler ile KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS sınavlarında gerekli puanı alanların muaf tutulacakları hükmü yer alırken; yapılan düzenleme ile Ortaöğretimini; İngilizce, Fransızca veya Almanca dilinin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında tamamlayanlara da yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olma imkanı getirilmiştir. KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS sınavlarına DALF, PNDS sınavları da eklenmiştir.

2- KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS, DALF, PNDS sınavlarına son üç yılda girmiş olmak şartı getirilmiştir. Önceki yönetmelikte yıl şartı bulunmamaktaydı.

3- Yapılan bu düzenleme ile yönetmeliğin 15.maddesinin1.fıkrasına (d) bendi eklenmiştir. Eklenen bu madde ile; Yabancı dille verilen lisans programına kayıt yaptıran öğrencinin, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde öğrencinin talebi ile ÖSYM tarafından, başka bir üniversitede ya da kaydının bulunduğu üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.? hükmü getirilmiştir.

4- Yönetmelik 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girecektir.

10 NİSAN 2009 Tarihinde Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil Ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklik

MADDE 1 ? 28/7/2008 tarihli ve 26950 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil ve Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 3 ? (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bölüm/program: Mersin Üniversitesinin herhangi bir fakülte/yüksekokulu kapsamındaki bir bölüm ve buna bağlı bir programı,

b) DALF: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Diplôme Approfondi de Langue Française sınavını,

c) Enstitü: Mersin Üniversitesine bağlı enstitüleri,

ç) Fakülte: Mersin Üniversitesine bağlı fakülteler ile Devlet Konservatuarını,

d) IELTS: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan İnternational English Language Testing System sınavını,

e) İlgili birim: Yabancı dil hazırlık öğretimini fiilen yürüten bölüm ve programı,

f) İlgili dil: Yabancı dil hazırlık öğretiminin yürütüleceği yabancı dili,

g) İlgili Yönetim Kurulu: Yabancı dil hazırlık öğretimini fiilen yürüten bölüm veya programın bağlı olduğu dört yıllık lisans öğretimi veren fakülte, yüksekokul veya iki yıllık ön lisans öğretimi veren meslek yüksekokullarının yönetim kurulunu,

ğ) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

h) PNDS: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Prüfung für die Nachweis Deutscher Sprache sınavını,

ı) Senato: Mersin Üniversitesi Senatosunu,

i) TOEFL: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan Test of English as a Foreign Language sınavını,

j) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

k) Üniversite: Mersin Üniversitesini,

l) Yabancı Diller Yüksekokulu: Mersin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

m) YDS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yabancı Dil Sınavını

ifade eder.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 9 ? (1) Ortaöğretimini; İngilizce, Fransızca veya Almanca dilinin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında tamamlayanlar ile daha önce başka bir üniversitede yabancı dil hazırlık sınıfı okuyup başarılı olduğunu belgeleyenler ve son üç yılda girilmiş olması koşuluyla KPDS, ÜDS, YDS, TOEFL, IELTS, DALF, PNDS ve Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen diğer sınavlardan, ilgili birimin önerisi ile Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca her öğretim yılının başlamasından en geç bir ay önce belirlenen ve ilan edilen geçerli bir puan almış olanlar, yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutulur. Bu durumdaki öğrencilerin, kayıtlı oldukları ilgili birime öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları gerekir. Belirtilen sürede başvuran öğrencilerin muafiyet istekleri başvuru tarihi itibariyle bir hafta içinde ilgili Yönetim Kurulunca karara bağlanır.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.

?d)Yabancı dille verilen lisans programına kayıt yaptıran öğrencinin, yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen ikinci yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olamaması halinde, talebi üzerine; öğrenci ÖSYM tarafından, başka bir üniversitede ya da kaydının bulunduğu üniversitede öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer programın bulunmaması halinde, yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.?

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.

ÖNCEKİ HÜKÜMLER

MADDE 9 ? (1) Daha önce başka bir üniversitede yabancı dil hazırlık sınıfı okuyup başarılı olduğunu belgeleyenler ile KPDS, ÜDS, TOEFL, IELTS ve Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen diğer sınavlardan, ilgili birimin önerisi ile Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca her öğretim yılının başlamasından en geç bir ay önce belirlenen ve ilan edilen geçerli bir puan almış olanlar, yabancı dil hazırlık sınıfından muaf tutulur. Bu durumdaki öğrencilerin, kayıtlı oldukları ilgili birime öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları gerekir. Belirtilen sürede başvuran öğrencilerin muafiyet istekleri başvuru tarihi itibariyle bir hafta içinde ilgili Yönetim Kurulunca karara bağlanır

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber