Binlerce filmi tek DVD'ye sığdıracak buluş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilkent'li öğrenciler, görüntü veren ve kayıt yapan DVD'lerin kapasitelerini binlerce kat artıracak yeni bir teknoloji geliştirdi. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay başkanlığında doktora öğrencileri Özgür Çakmak ve Koray Aydın tarafından geliştirilen nanoteknolojik malzemelerden üretilecek bir DVD'ye binlerce filmin kaydedilmesi mümkün olacak.

Dünyanın en prestijli bilim dergilerinden 'Physical Review Letters'ta yayımlanan yeni buluşu, Prof. Dr. Özbay, "Süper DVD'lerin yolu açıldı." sözleriyle değerlendirdi. Günümüzün en gelişmiş kayıt araçlarından Blu-Ray'lerinin bile kapasitesinin 50?100 GB'la sınırlı olduğuna dikkat çeken Özbay, "Geliştirilen teknoloji ile DVD kapasiteleri en az bin kat artırılabilecek." dedi.

NANOTEM başkanı, DVD teknolojisinde kullanılan temel prensibin yüzeye uygulanan ışığın bilgiyi yazması ve okumasına bağlı olduğunu belirtti. Bu durumda bir DVD'ye daha fazla bilgi yazmak için ışığın mümkün olduğunca küçük bir noktaya odaklanması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Özbay, "Araştırmalar sonucunda ışığın doğadaki davranışını değiştirdik. Yani sihirli özelliklere sahip yeni bir nanomalzeme geliştirdik ve bu malzemeyi kullanarak ışığın çok küçük bir alandan geçebileceğini gösterdik." dedi. Günümüzde 50-100 Gbyte ile sınırlı olan DVD kapasitelerini en az bin kat artırabilecek bir teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren merkez başkanı, "Ne yazık ki bu teknolojiyi Türkiye'de değerlendirebilecek bir şirket bulunmuyor." diye konuştu. Prof. Dr. Ekmel Özbay, çalışmalarıyla süper DVD'lerin üretim yolunun açıldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber