Zonguldak'ta ölümcül virüs paniği

Haber Giriş : 13 Nisan 2009 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bartın ve Zonguldak'ta öldüren virüs

Zonguldak ve Bartın'da 15 hastada ölümcül Hanta virüsü bulgusuna rastlandı. Sağlık Bakanlığı'ndan bir uzman ekip hastaların yaşadıkları bölgelerde inceleme başlattı

Batı Karadeniz'de tedavisi henüz geliştirilememiş olan Hanta virüsü alarmı verildi. Zonguldak ve Bartın'ta 15 kişi Hanta virüsü şüphesiyle tedavi altına alındı. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen uzman ekip, hastaların yaşadıkları bölgelerde virüsle ilgili inceleme başlattı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Songül A. Vaizoğlu'nun, Mart 2008'de hazırladığı, ?Küresel Isınmanın Halk Sağlığına Etkileri' başlıklı raporunda, artan sıcaklıklara bağlı olarak, tüberküloz ve frengi gibi hastalıklarla birlikte dünyaya yayılacak ölümcül virüsler arasında gösterilen Hanta virüsünün bulgularına, Zonguldak ve Bartın'da rastlandı. Bartın'a bağlı Hasankadı Beldesi'nden iki, Zonguldak'tan da 13 kişi, son bir buçuk ay içinde yüksek ateş, bulantı ve kusma şikâyetiyle başvurdukları hastanelerden, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Güven Çelebi, yaptığı muayene ve araştırmada hastalarda Hanta virüsü bulgularına rastladı. Hastaların bir bölümü Ankara'ya sevk edilirken, bir kısmı hastanede tedavi altına alındı. Hastalardan alınan kan örnekleri, Ankara'ya laboratuvar incelemesine gönderildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Daire Başkanlığı'ndan dört kişilik ekip, hastaların yaşadıkları bölgelerde virüs ile ilgili inceleme başlattı.

Vakalarla ilgili henüz kesin bir tanı ortaya konulamadı. Yard.Doç.Dr. Güven Çelebi, arazide yapılan inceleme ile laboratuvar incelemelerinin ardından kesin teşhisin konulacağını söyledi.

Yüzde 50 ölüm

Doç. Dr. Songül A. Vaizoğlu'nun raporunda, farelerin dışkı ve idrarıyla temas halinde insanlara bulaşan Hanta virüsü ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

?Bunyaviridae virüs ailesinden olan Hanta, Ebola'nın kuzenidir. Çin, Kore, Rusya, Kuzeydoğu Avrupa, Arjantin, Şili, Brezilya, ABD, Kanada ve Panama'da görülür. Hanta virüsü taşıyanların yaklaşık yarısı yaşamını yitirmektedir. Hanta'nın da Ebola gibi kesin bir tedavi yöntemi henüz bulunmamıştır.?

Kanaktürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber