Son 2 yıldaki tüm zabıta memuru alımları iptal olabilir

2 yıldır, merkezi memur yerleştirmesi dışına çıkarılan zabıta memuru ve itfaiye eri alımı uygulamasının hukuksuz olduğunu belirtiyoruz. Nihayetinde Danıştay, sözlü sınav yoluyla zabıta memuru alımının yürürlüğünü durdurdu. Yürürlüğü durdurulan zabıta personel yönetmeliğindeki hükümlerin aynısı itfaiye eri yönetmeliğinde de var. Ancak itfaiye eri alımına ilişkin olarak, Danıştayca verilmiş bir karar bulunmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Nisan 2009 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net olarak, hukuk devletine saygılı bir idareden şu işlemi yapmasını beklerdik. Hükümler aynı olduğu için, ısrarlı olunmaması ve zabıta memuru alımının durdurulmasına paralel olarak itfaiye eri alımının durdurulması da uygun olacaktı.

İçişleri Bakanlığı, bir kaç hafta, bu konuda bir tereddüt yaşadı. Ancak bu hafta başı itibariyle, yeniden itfaiyeri eri alım ilanları yayımlanmaya başladı.

BİR KAÇ UYARI

1- Bugüne kadar hukuksuz bir şekilde binlerce kişi zabıta memuru oldu. Aynı şekilde binlerce kişi itfaiye eri oldu.

2- Danıştay 2. dairesinin 27.8.2007 tarihli kararına göre bir yürürlüğü durdurma veya iptal kararı halinde, bu iptal kararına dayalı olarak yapılan tüm işlemlerin iptal edilmesi gerekmektedir. Nitekim, MEB yaptığı 10 bin yakın yönetimi atama işlemini geri almak zorunda kalmıştır.

3- Danıştay 2. Dairesinin bu kararına göre yürürlüğü durdurulan zabıta memuru alım yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda alınan bütün personelin atamalarının iptal edilmesi riski bulunmaktadır. Bu çok önemli bir risktir.Bu tür büyük kaosların oluşmaması için de idarelerin asgari hukuk ilkeleri çerçvesinde gerekli tedbirleri alması, ısrarcı olmaması gerekmektedir.

4- İçişleri Bakanlığının, çok açık Danıştay kararlarına rağmen, hüküm verilmediği için itfaiye eri personel alımına devam edeceğini ilan etmesi, bu nevideki ilanları yayına koyması, büyük bir tepkiye neden olmaktadır.

5- Şu hususu bir kez daha belirtmek gerekmektedir. İçişleri Bakanlığına yapılacak bir "atamaları iptal et" başvurusu ve bu başvurunun reddedilmesi üzerine Danıştay nezdinde açılacak bir davada, son iki yılda yapılan tüm zabıta memuru alımlarının iptal edilmesi mümkündür.

İçişleri Bakanlığının gereksiz gerginliklerden kaçınması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber